Het nieuws van 2018: de keus van de redactie

De redactie van Nieuws voor diëtisten volgt het voedingsnieuws op de voet. We lezen persberichten, boeken, doen interviews en houden de social media goed in de gaten. Onlangs publiceerden we de top 10 van meest gelezen nieuwtjes in 2018, maar wat vonden wij nou zélf het meest interessant op Nieuws voor diëtisten?

Karine Hoenderdos

Ik hou van onze rubriek “De Praktijk“. Ik word echt blij als diëtisten iets ondernemen om hun werk interessanter te maken en op een hoger peil te brengen. Ik kreeg bijvoorbeeld veel zin om zelf te gaan WWOOF-en! Maar ook de bijdrage van Marie-José Torenvliet over het schrijven van een boek vind ik heel sterk, omdat het zo goed laat zien wat het je brengt als je naar buiten durft te treden met je kennis. Marie-José heeft tijd en geld geïnvesteerd, ze heeft haar nek uitgestoken en het was echt niet een gemakkelijk proces, maar het heeft haar ook heel veel opgeleverd. Ik gun iedere diëtist in 2019 zo’n project om jezelf te profileren!

Angela Severs

De kennis over voeding en diëtetiek is volop in ontwikkeling en ik vind niets leuker dan het nieuws op de voet te volgen. Meestal gaat het om kleine stapjes, zoals bij het zoeken van een goede vervanger voor de BMI. Heel af en toe is er tussen het nieuws een pareltje met potentieel grote implicaties. Voor mij was dat in 2018 het bericht over de ontwikkeling van een insulinepil. Hoe mooi zou het zijn als de insulinespuit vervangen kan woorden door een insulinepil? Dit kan de kwaliteit van leven enorm verbeteren van mensen met diabetes type 2, waarbij het niet lukt die met leefstijl om te keren.

Christel Vondermans

Toegegeven, het is al 20 jaar geleden dat ik afstudeerde… Maar als het tijdens mijn studie over vezels ging, werd vooral de link gelegd met de stoelgang en overgewicht. De wetenschap zit niet stil en inmiddels lees je steeds vaker dat vezels van invloed zijn op de darmmicrobiota en dat we de darmmicrobiota als virtueel orgaan kunnen zien. De verbanden die met de rest van de gezondheid worden gelegd, trekken iedere keer weer mijn aandacht. Een dysbiose in de darmmicrobiota wordt niet alleen gevonden bij overgewicht maar ook bij diabetes type 1 en 2, inflammatoire darmziekten, coeliakie en atopisch eczeem. En het blijft interessant om te lezen hoe een gunstige darmmicrobiota bij jonge kinderen van invloed is op hun latere gezondheid. Ook in het nieuwe jaar blijf ik het nieuws over onze grootste buitenkant op de voet volgen.

Mary Stottelaar

Laat ik nou data en statistieken zo’n beetje het allerleukste vinden wat er is. Zo’n nieuwe website als die van het RIVM over de VCP: dat vind ik dan ook smullen. Wat een schat aan informatie! Om dezelfde reden word ik altijd erg blij van de uitkomsten van ons eigen tweejaarlijkse lezersonderzoek. Data zijn belangrijk, ook van diëtisten. Onderzoek staat aan de basis van al het diëtistisch handelen en gelukkig doen steeds meer diëtisten zelf onderzoek. Wij willen daar ook in 2019 heel graag over publiceren. Dus doe je onderzoek, laat het ons weten. Laat zien waar je mee bezig bent!

Gepubliceerd op 24 december 2018

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

  1. Teuni Verhagen 10 januari 2019 at 20:35 - Reply

    Ik denk dat je echt een keer moet gaan hoor Karine! Leuk jullie eigen hoogtepunten van 2018.

    • Beroep: Voedingswetenschapper

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.