Kookboek voor mensen met slikproblemen 

Om mensen met slikproblemen te helpen om goed te blijven eten en (weer) plezier in lekker eten te krijgen, ontwikkelde diëtist Joëlle Hagen van het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) samen met haar collega’s van logopedie en een chef-kok kookboek: FIJN! Dit gratis en praktische online kookboek is geschikt voor patiënten, zorgverleners en instellingskoks. 

Verschillende voedingsdiktes  

Het boek bevat 17 lekkere alledaagse gerechten, zoals kabeljauwfilet met aardappelpuree, salade caprese en wentelteefjes met appel en kaneel, die goed door te slikken zijn op verschillende niveaus van dikte. Handig voor diëtisten: bij elk recept staat de dikte van de voeding aangegeven in een IDDSI level (International Dysphagia Diet Standardization Initiative). In het boek staan recepten voor IDDSI level 4 (zeer dik vloeibaar/gladgemalen) en 5 (fijngemalen en smeuïg). Het kookboek geeft uitleg over de verschillende IDDSI-levels en toont hoe je kunt testen in welk level een gerecht valt. Het kookboek biedt verder inspiratie en adviezen over hoe je een maaltijd kunt aanpassen qua consistentie, zodat iedereen aan tafel hetzelfde kan eten.  

Samen eten

In het AVL komen veel mensen die moeite hebben met slikken en daardoor niet meer goed eten. Joëlle Hagen: ‘Als diëtist in het AVL werk ik met name op de hoofd-halsoncologie afdeling. Hier zie ik veel patiënten met slikproblemen als gevolg van de ziekte en/of behandeling. We behandelen in het AVL jaarlijks ruim 3.300 patiënten met hoofd-halskanker. Wat we bij deze patiënten zien is dat eten en samen met anderen eten lastiger kan worden. Nu kunnen wij ze inspiratie geven voor het koken van glad- of fijngemalen gerechten en informatie geven over hoe ze een maaltijd kunnen aanpassen qua dikte. Het is toch veel gezelliger als je samen kunt eten!’ 

Online beschikbaar 

Het (online) kookboek is geschikt voor alle mensen met slikproblemen. In Nederland heeft naar schatting 6 procent van de bevolking slikproblemen, bijvoorbeeld door ouderdom, een neurologische aandoening of kanker. Het boek is ook praktisch voor zorgverleners die met mensen met slikproblemen werken of voor koks in zorginstellingen.  

Bron: Antoni van Leeuwenhoek 

Gepubliceerd op 17 april 2024

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.