Diëtist meer bezig met ondervoeding dan met overgewicht

Diëtisten in Nederland houden zich het meest bezig met ondervoeding (59%), diabetes (53%), overgewicht (50%) en hart- en vaatziekten (35%). Het percentage diëtisten dat zich bezighoudt met ondervoeding stijgt al jaren: van 35% in 2011 naar 51% in 2016 en 59% in 2018. Dat blijkt uit de Nieuws voor diëtisten enquête 2018 onder bijna 6.000 abonnees. De resultaten staan inmiddels online.

Deelnemers

De enquête is ingevuld door 564 personen, waarmee de respons 10% is. Van de respondenten is 80% diëtist en 8% student diëtetiek. Het merendeel van de diëtisten die de enquête invulden is werkzaam in een zelfstandige praktijk (36%) of in een algemeen of academisch ziekenhuis (23%). Bijna een kwart van de diëtisten heeft een fulltime baan en 58% werkt in een parttime baan van meer dan 20 uur per week. Een meerderheid, 68%, van de respondenten zegt dat ze een specialisme hebben ontwikkeld.

Vergoeding

Diëtisten met een eigen praktijk zijn ontevreden over de vergoedingen die ze krijgen van zorgverzekeraars. Maar liefst 79% is het eens met de stelling dat zorgverzekeraars de tarieven moeten verhogen, 20% is neutraal en 1% het oneens met de stelling.

Leefstijlcoach een bedreiging?

Er zijn vergaande plannen om leefstijlcoaching op te nemen in de basisverzekering voor mensen met obesitas of diabetes. Ongeveer een derde van de diëtisten (29%) ziet dit als een kans voor de diëtist. Daarentegen ziet 11% het als een bedreiging en gaat 9% niets aan de manier van werken veranderen omdat hij/zij het nut er niet van inziet. Van de deelnemers begeleidt 21% geen mensen met obesitas en diabetes. Veel diëtisten (30%) hebben bij deze vraag gebruik gemaakt van de mogelijkheid om een eigen antwoord te geven. De meeste diëtisten vinden dat ze al leefstijlcoach zijn, omdat hun adviezen zich echt niet beperken tot voeding alleen.

Waardering Nieuws voor diëtisten

Een overgrote meerderheid van de respondenten leest Nieuws voor diëtisten grotendeels (50%) of helemaal (28%). Bij 62% van de lezers sluit Nieuws voor diëtisten meestal aan bij de dagelijkse praktijk, bij 37% sluit het soms aan. Minder dan 1% zegt dat de nieuwsbrief niet aansluit bij hun dagelijkse praktijk. Deze cijfers zijn vergelijkbaar met de resultaten uit 2016. De deelnemers zijn gevraagd de nieuwsbrief met een rapportcijfer (1-10) te beoordelen. Gemiddeld komt de beoordeling uit op 7,8. Vorige keer was dit 8,2. Bij de opmerkingen aan het einde van de enquête hebben veel mensen ingevuld dat de vormgeving van de nieuwsbrief verouderd is. Mogelijk is dit een verklaring waarom het cijfer dit keer lager is. Gelukkig zijn de website en de nieuwsbrief inmiddels vernieuwd.

Nieuwsbronnen

Naast de website en nieuwsbrief van Nieuws voor diëtisten worden veel andere bronnen gebruikt om op de hoogte te blijven van wat er speelt binnen het vakgebied. Bijvoorbeeld het Nederlands Tijdschrift voor Voeding & Diëtetiek (65%), gevolgd door Voeding & Visie (50%) en de website I’m a foodie (46%).

Bron: Resultaten Nieuws voor diëtisten enquête 2018

Gepubliceerd op 30 maart 2018

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.