1 op 7 Nederlanders ervaart vorm van voedselnood

Van de Nederlanders heeft 14 procent niet voldoende te eten en/of niet voldoende gezond of gevarieerd te eten. Een deel van hen heeft behoefte aan voedselhulp, maar krijgt dit niet. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van het Rode Kruis.

Voedselnood

Onder voedselnood verstaan de onderzoekers een tekort aan voedsel en/of een tekort aan voedingsstoffen. Het onderzoek is een herhaling van eerder onderzoek in 2021 en ook toen bleek 14 procent van de Nederlanders een vorm van voedselnood te hebben. In het huidige onderzoek wordt een gebrek aan geld het vaakst genoemd als oorzaak voor onvoldoende (gezond of gevarieerd) voedsel. Voedselnood komt overal voor, maar relatief vaak onder alleenstaanden en ouders met kinderen.  Ook komt het vaker voor in grote steden.

Voedselhulp

Van de Nederlanders heeft 4 procent wel eens te weinig eten en nog eens 4 procent eet regelmatig te weinig gevarieerd of ongezond vanwege geldgebrek. Een combinatie – te weinig eten én te weinig gevarieerd/ongezond – komt voor bij 6 procent van de Nederlanders. Uit het onderzoek blijkt ook dat 4 procent van alle Nederlanders graag voedselhulp wil, maar dit niet ontvangt. Een deel van hen schaamt zich om hulp te vragen (26 procent) en een deel zegt hier geen recht op te hebben (45 procent). Ook weet niet iedereen waar ze deze hulp kunnen vinden of is de hulp niet voor iedereen bereikbaar.

Bron: Ipsos I&O

Gepubliceerd op 25 april 2024

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.