De Praktijk: WWOOF!

Teuni Verhagen is diëtist en een groot fan van WWOOF, World Wide Opportunity on Organic Farms. Sterker nog, ze vindt dat de WWOOF een verplicht onderdeel van de diëtistenopleiding moet worden. Zij beschrijft voor Nieuws voor diëtisten haar ervaringen.

Avontuur

Eigenlijk vind ik mezelf helemaal niet avontuurlijk. Je zal mij nooit ver over de Europese grens vinden zonder waaghals naast me. Ik houd gewoon niet van te onbekend, te onzeker. Het is één van de redenen waarom ik ooit ben begonnen met WWOOF. Het is namelijk de ultieme manier van avontuur in een geheel on-avontuurlijk jasje. Met WWOOF (World Wide Opportunity on Organic Farms) verblijf je langere tijd op één plek (lekker veilig), leef je mee in het ritme van de eigenaar en werk je 4-8 uur per dag in ruil voor eten en een slaapplek. Ook niet onbelangrijk: het is een goedkope manier van reizen. Je betaalt alleen je reis.

Couch potato

Lieve vrienden uit Groningen kwamen ermee op de proppen. Ze hadden erover gehoord en zagen dat ik het helemaal zat was in Nederland met mijn diëtistenbaan van 7.30-18.00 uur op vier verschillende locaties door heel Brabant. Op een gegeven moment bracht ik het grootste deel van mijn dag zittend door en bestond mijn dag alleen uit het praten over mijn passie. Waar was de actie gebleven? Het zoog me volledig leeg en ik voelde me een “couch potato”.

Dat jaar, in 2014, ging ik als groentje voor 3 maanden wwoof’en in Noord-Italië. Sindsdien heb ik elk jaar gewwooft en heb ik variërend van enkele weken tot enkele maanden in Oostenrijk, Zwitserland en Italië “gewoond”. Ik heb gekookt voor grote groepen, met het seizoen leren koken, ik heb moestuinen aangeharkt, onkruid gewied, kilo’s groente geoogst, bloemen gedroogd, keien versjouwd, olijven geplukt, in een jeep leren rijden, wc’s geschrobd, andere culturen opgesnoven en mij snel leren aanpassen.

Wat levert het op?

Door WWOOF ben ik pas echt gaan zien waar mijn eten vandaan komt. Ik heb daar vroeger nooit aandacht aan besteed en kwam heel bleu van het HBO af. Ik kon wel vertellen wat mensen het beste konden eten voor hun gezondheid, maar voelde me ook een snotneus. Wat wist ik nou echt van voeding? Hoe groeit een sperzieboon? Waarom eet je die het beste in de zomer? Hoe bereid je zoiets anders dan koken en nootmuskaat er overheen? Met WWOOF is bij mij de basis gelegd voor puur eten. Inmiddels ken ik de afkomst van mijn eten en is het kokkerellen van vers en onbewerkt voedsel niet meer weg te denken uit mijn keuken.

Stage

Daarnaast ben ik in contact gekomen met tal van mensen met andere eet- en levensovertuigingen, heb ik 6 nieuwe vakantieadressen waar ik inmiddels altijd welkom ben en zijn mijn ogen op veel gebieden geopend. Ik heb minder last van tunnelvisie en ben kritischer geworden over voedingsadviezen. Met die kennis kan ik zelf een beter, duurzamer leven leiden en anderen inspireren.

Mijn moeder pleit altijd voor het invoeren van één jaar huishoudschool. Ik pleit nu voor een verplichte WWOOF-stage tijdens de opleiding Voeding en Diëtetiek. Het is gezond, leerzaam en zorgt voor meer verbinding met ons voedsel!

Meer weten? Kijk dan op www.wwoof.net

Gepubliceerd op 29 augustus 2018

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

  1. Monique de Man 19 oktober 2018 at 11:36 - Reply

    Prachtig! met je voeten in de klei , oftewel kennis maken met de oorsprong van ons voedsel.
    Sta helemaal achter je wwoof stage idee. Zelf kook ik maandelijks op een stadsboerderij, maar zou ook wel (weer) vaker meer met mijn handen bezig willen zijn. Overigens kan je in Nederland ook op heel veel plekken wwoofen: van stadsboerderijen tot aan de Waddenzee bij de eerlijke vissers.

    • Beroep: Diëtist
  2. Janneke 6 september 2018 at 09:24 - Reply

    Ontzettend leuk en leerzaam initiatief! Als studente Voeding & Diëtetiek (NTI) sta ik open voor een WWOOF praktijkstage.

    • Beroep: Student
  3. Annemieke Zeilstra 5 september 2018 at 10:59 - Reply

    Ik sluit mij daar ook helemaal bij aan! Leven en levend voedsel begint in een gezonde aarde. Barstensvol leven opleiding van de Kraaybeekerhof, die ik in 2017 heb afgerond, sluit hier erg mooi bij aan!

    • Beroep: Diëtist
  4. Stefan Kleintjes 4 september 2018 at 08:49 - Reply

    Super Teuni, ik sta helemaal achter jouw voorstel voor een verplichte WWOOF-stage tijdens de opleiding Voeding en Diëtetiek.

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.