Red de diëtist (maar red ook jezelf)

De zorgverzekeraars hebben veel macht en daar hebben eerstelijnspraktijken van paramedici enorm veel last van. Diëtisten krijgen contracten waar niet over te onderhandelen valt, de tarieven staan al jaren stil, de indirecte uren moeten ineens in je eigen tijd gebeuren en bij sommige zorgverzekeraars wordt het telefonisch consult niet meer vergoed. Het is onbegrijpelijk dat dit allemaal gebeurt in een tijd waarin steeds duidelijker wordt dat de diëtist zeer kostenbesparend en effectief is.

Heel veel hulde daarom voor de Actiegroep “Red de diëtist”. In zeer korte tijd hebben hebben diëtisten gesproken met Zorgverzekeraars Nederland, zijn ze een petitie gestart, is de pers gehaald en is er een actieve Facebookgroep met 1600 leden van de grond getild. Gaan de doelen bereikt worden? Dat is helaas zeer de vraag. Maar het werd de hoogste tijd dat de diëtist (en de andere paramedici, zoals fysiotherapeuten en logopedisten) hun tanden laten zien.

In de Facebookgroep lees je schrijnende berichten hoe zorgverzekeraars met diëtisten communiceren als die brieven of klachten sturen. Het varieert van onverschillige standaardafwijzingen tot dreigende taal, en vaak wordt er van het kastje naar de muur gestuurd. Redenen voor sommige diëtisten om helemaal geen contracten met zorgverzekeraars meer te tekenen en zelfs ook om met hun praktijk te stoppen.

Er wringt natuurlijk wel wat in de titel van de actiegroep (en daarvan is de actiegroep zich ook bewust). Want wie moet de diëtist nou eigenlijk redden? Is het de politiek, zijn het de zorgverzekeraars, zijn het onze patiënten? De politiek moet de zorgverzekeraars tot de orde roepen, dat lijkt me een eerste stap. En de zorgverzekeraars moeten niet alleen maar naar hun portemonnee luisteren, maar ook naar hun goed fatsoen, dat is stap 2.

Maar stap 3 is dat de diëtist ook zichzelf moet gaan redden. Een vrije praktijk voeren betekent ook dat je ondernemer bent en dat je goed omgaat met de kansen en bedreigingen uit je omgeving. Ondernemen is vrijheid. Je bent geen slaaf van de zorgverzekeraar. Je kunt ervoor kiezen om niet te tekenen. Je kunt je takenpakket of cliënten aanpassen, je kunt andere producten gaan aanbieden, je specialiseren, fuseren zodat je wel kunt onderhandelen met zorgverzekeraars, je kunt samenwerken met andere zorgverleners, je kunt (en moet!) de effectiviteit van je handelen onderbouwen.

En ja, dat betekent inderdaad dat je sommige patiënten uit de lagere inkomensklassen niet meer (goed) kunt bedienen. Dat is stap 4: om dat in kaart te brengen en om de stem van de patiënt te laten horen. Want uiteindelijk ligt de werkelijke macht niet bij de zorgverzekeraar, maar bij zijn klanten.

Gepubliceerd op 12 oktober 2018

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

  1. Dorien 17 oktober 2018 at 17:28 - Reply

    Sinds september ben ik begonnen aan de opleiding tot Diëtiste. En ondanks de reacties uit mijn omgeving dat het moeilijk werk vinden is en dat het minder betaald is, heb ik de keuze wel gemaakt. En in bovenstaande berichten wordt ik zeker bevestigd in mijn keuze: het staan voor bewust helpen in het kiezen voor gezonde voeding en bewegen, op maat voor de persoon die hiervoor advies vraagt gaat vast niet over rozen, maar de strijdbaarheid om dit eerbare beroep uit te oefenen geeft me heel veel moed….en trots, ondanks dat ik nog moet beginnen… Ik ga dit onderwerp zeker ter bespreken aanvragen op de opleiding en mijn mede studenten en docenten vragen of zij deze petitie ook willen ondertekenen…als ze dat al niet hebben gedaan.

    • Beroep: Student
  2. Sigrid 16 oktober 2018 at 11:19 - Reply

    Helemaal mee eens Karine! Voor het eerst word ik echt soort van boos over hoe de huidige situatie is mbt de zorgverzekeraars. Het is echt te gek voor woorden dat zij al jaren ons lage tarieven bepalen met steeds hogere eisen. Ik ben het echt helemaal zat! Gelukkig heb ik me daar nooit eerder van aangetrokken en altijd mijn eigen ondernemersplan gevolgd. Van het begin af aan heb ik gedacht dat het erom gaat dat ik mensen wil helpen en dat de juiste mensen die geholpen willen worden, mij weten te vinden. Ik heb mij nooit aangetrokken van de uren of tarieven. Wel heb ik steeds nagedacht en gezocht naar andere mogelijkheden om mijn werk en dus ook mijn leven te vergemakkelijken en dat heb ik gevonden.
    Ik weet zeker dat over enkele jaren we helemaal geen contracten meer afsluiten met de zorgverzekeraars.
    Ik weet zeker dat over enkele jaren alleen de juiste mensen bij ons komen.
    Ik weet zeker dat het heel normaal is dat mensen direct per pin betalen als ze bij ons komen voor advies.
    Ik weet zeker dat het heel normaal is dat mensen een pakket bij ons afnemen ipv bij een zorgverzekeraar.
    Ik weet zeker dat over enkele jaren mensen vooral zoeken naar gespecialiseerde dietisten.
    Ik weet zeker dat het heel normaal is dat steeds meer mensen hulp online zoeken.
    Ik weet zeker dat over een paar jaar ons leven als dietist er heel anders uitziet dan nu. In positieve zin.
    Wij weten heel goed waar we goed in zijn, alleen dat moet nog beter zichtbaar worden.
    Ik heb geen vertrouwen in de zorgverzekeraars.
    Ik heb wel vertrouwen in ons.

    • Beroep: Diëtist
  3. Dr. Karen Freijer 16 oktober 2018 at 10:04 - Reply

    Ik geef regelmatig lezingen over de meerwaarde van de diëtist aan diëtisten maar ook aan Raden van Bestuur. In ziekenhuizen heeft dit gelukkig al geresulteerd in het behoud en soms uitbreiding van het diëtisten team. En zoals nu ook weer gezegd wordt, de diëtist moet echt zelf actief zijn in het goed bijhouden van data… met deze data kan je veel aantonen. Zo zijn er heel veel onderzoeken gepubliceerd die laten zien dat door optimale voedingsinterventies (die alleen de diëtist kan geven – de juiste voeding aan de juiste patiënt op het juiste moment – dat kan geen enkele andere discipline!) niet alleen kosteneffectief is maar zelfs geld oplevert!!! Literatuur bijhouden is heel belangrijk zodat je weet wat er speelt en hoe je de aanwezige publicaties kan inzetten. Dit afgelopen jaar is er gelukkig een toename in publicaties over de kosteneffectiviteit van de diëtist. Zorg dat je op de hoogte bent van deze bruikbare literatuur (kan heel makkelijk via google of google scholar dmv pop ups in te stellen). Arts en (Voeding) Leefstijl krijgt heel veel voor elkaar – ga er niet tegen vechten, maar zoek ze op en werk samen! Laat je meerwaarde gelden…. laten we ervoor zorgen dat deze vereniging wel goede ervaringen heeft met de deskundigheid van de diëtist zodat Tamara de Weijer deze meerwaarde ervaart en weet dat de huisarts niet zonder een diëtist kan om een op maat gemaakt voedingsadvies aan de patiënt te kunnen geven laten we ervoor zorgen dat ook de diëtist in programma’s en media aandacht van deze vereniging aanwezig is…. Dit kan alleen als we zelf Arts en Leefstijl benaderen en zorgen dat de huisartsen weten wat de kennis en kunde van de diëtist is .. dit weten de meeste artsen niet, omdat ze geen kennis hebben omtrent voeding.. wij wel … maar we laten dit te weinig zien. Als de artsen de Artsenwijzer kennen en opvolgen dan zou er veel gewonnen zijn…. Alleen maar winnaars! Maar laat van je horen…zoek de media op! Ik doe dit ook geregeld maar kan het helaas niet alleen. Alle diëtisten zouden dit moeten doen.. zorg dat wij als professionals te boek komen te staan en niet degene met het vingertje die alleen maar zegt wat je niet mag eten.. nogmaals wij als diëtist weten wat we kunnen en publicaties liggen er, maar nu moeten de artsen, de patiënten, de overheid etc het nog weten! Echt, ze weten niet welke kennis wij als diëtist machtig zijn en hoeveel medische ellende wij kunnen voorkomen en daarmee ook nog eens geld kunnen besparen, Het is nu echt aan ons, de diëtist om ons te laten horen en zien – wel met de juiste kennis (wetenschappelijke data) en niet zoals de dames die bij Rtl Late destijds de grootste onzin uitkraamde waardoor wederom de diëtist een slechte naam krijgt…

    • Beroep: Diëtist
    • Indien anders: voedingseconoom
  4. ankje 16 oktober 2018 at 08:40 - Reply

    uit welk onderzoek blijkt dat de dietist effectief is en waarop precies?

    • Beroep: Voedingswetenschapper
  5. Miranda Goossens 12 oktober 2018 at 15:05 - Reply

    Jouw laatste punt ben ik helemaal met je eens!! We moeten ons zelf redden om maar even te referen aan de titel van de actie groep! Ja soms afhankelijk van de verzekeraars maar vooral ondernemerschap laten zien! En dan kun je wel pensioen opbouwen een Aov afsluiten en een prima inkomen halen uit je praktijk! Verder kijken dus! De verzekeraars gaan ons niet redden onze expertise wel, daar moeten sommigen zich meer bewust van zijn vind ik persoonlijk, niet leunen op maar varen met ! Of zonder en dan kan het ook. Ik kies wel voor contracten maar ook andere routes. Maak een goed plan en ook 2019 komt goed en daarna!

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.