Bewustwordingsactie Goed Gevoed Ouder Worden 

Maar liefs 8,5 procent van de zelfstandig thuiswonende 65-plussers is ondervoed of heeft hoog risico hierop. Bij kwetsbare 65-plussers is dit zelfs gemiddeld 16 procent. Om ondervoeding in Nederland onder de aandacht te brengen, organiseert Partnernetwerk Ondervoeding Ouderen (POO) jaarlijks de bewustwordingsactie Goed Gevoed Ouder Worden, dit jaar van 15 tot 22 april. 

Voor verschillende doelgroepen

De bewustwordingsactie richt zich op verschillende doelgroepen: ouderen, mantelzorgers en zorgprofessionals in alle sectoren van de zorg. Met elkaar kan gezorgd worden dat (risicofactoren voor) ondervoeding bij ouderen eerder herkend worden, zodat behandeling op tijd en optimaal kan worden gestart. 

Ouderen

Voor ouderen zijn er online adviezen over gevarieerd, eiwitrijk eten en het belang van voldoende bewegen. Ouderen lezen er onder meer wat ze zelf kunnen doen bij verminderde eetlust als gevolg van buikklachten of mondproblemen. Met online tests kunnen ouderen zelf testen of ze gezond eten, ondervoed zijn, voldoende eiwitten binnenkrijgen en voldoende bewegen 

Mantelzorgers

Het partnernetwerk geeft ook adviezen aan mantelzorgers over hoe ondervoeding bij een naaste te herkennen. Tekenen die op ondervoeding kunnen wijzen zijn bijvoorbeeld het optreden van gewichtsverlies zonder dat dit de bedoeling is (ook bij overgewicht), loszittende kleding en/of horloge, en een verminderde conditie. Bij zorgen over de voedingstoestand kunnen mantelzorgers met de naaste (het risico op) ondervoeding testen met de online test en samen bespreken of advies van de huisarts of diëtist nodig is. 

Professionals in de zorg

Voor zorgprofessionals is een uitgebreide toolbox beschikbaar om de bewustwording en kennis over ondervoeding te vergroten, evenals de signaleringsvaardigheden. Daarnaast kunnen zorgprofessionals ook de online tests gebruiken om na te gaan of hun cliënten voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Bij een vermoeden van ondervoeding raadt het POO zorgprofessionals de volgende stappen aan:  

  1. Ga met elkaar in gesprek: wat heeft de ander nodig om meer en beter te eten? 
  2. Zorg er samen voor dat er voldoende gevarieerd eten en eiwitrijke producten in huis zijn. Zoals melk, kaas, eieren, vlees, vis, gevogelte, noten en pinda’s, graan- en sojaproducten en peulvruchten. 
  3. Ga na of er sprake is van (risico op) ondervoeding en bespreek samen of advies van de huisarts of diëtist nodig is. 

Meer praktische adviezen zijn te vinden op de site van Goed Gevoed Ouder Worden.  

Partnernetwerk Ondervoeding Ouderen 

Het POO zet zich in voor een gezamenlijke aanpak van ondervoeding bij ouderen. Bij het netwerk zijn 25 organisaties aangesloten, waaronder beroeps- en brancheorganisaties (als de Nederlandse Vereniging van Diëtisten en Alliantie voeding in de zorg), patiënten- en ouderenorganisaties (als PCOB) en kennispartners (als Wageningen University & Research en Voedingscentrum). Het partnerschap is een initiatief van het Kenniscentrum Ondervoeding in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. 

Bron: Kenniscentrum Ondervoeding 

Gepubliceerd op 10 april 2024

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.