Nuchter uitvoeren BIA-meting vaak niet nodig

Ontbijten heeft geen klinisch relevant effect op bio-impedantie analyse (BIA) bij gezonde volwassenen. Dit blijkt uit onderzoek van wetenschappers van  het Radboudumc, waaronder diëtist onderzoeker dr. Heidi Zweers. 

Nuchter meten

Bio-impedantie analyse (BIA) is een vaak gebruikte methode om de lichaamssamenstelling te evalueren als onderdeel van de voedingsbeoordeling. De huidige ESPEN richtlijn adviseert om BIA-metingen uit te voeren bij patiënten in een nuchtere toestand van ten minste 2 uur in een klinische setting en 8 uur in een onderzoeksetting. Omdat het niet wenselijk is om patiënten met ondervoeding of sarcopenie te vragen om te vasten en er geen goede literatuur is die de strategie in de richtlijn ondersteunt, hebben onderzoekers aan het Radboudumc in Nijmegen de invloed van een ontbijt op de BIA-metingen onderzocht.  

Uitvoering van het onderzoek

Aan het onderzoek deden 39 gezonde volwassenen (18 tot 70 jaar) mee, met een normale vochtbalans en een BMI tussen 18,5 en 30. In het onderzoek zijn de BIA-metingen uitgevoerd volgens de standaardprocedure in nuchtere toestand, en 1, 2, 3 en 4 uur na inname van een gestandaardiseerde ontbijtmaaltijd. Dit ontbijt bevatte ongeveer 400 kcal en een drankje van 150 ml. Voor de metingen gebruikten de onderzoekers de hand-to-food single-frequentie BIA (Bodystat500®). 

Minimale verschillen in vetvrije massa

De onderzoekers ontdekten dat eten de uitslag van single-frequency BIA-metingen (de meest toegepaste BIA-meting, red.) beïnvloedt, maar dat deze verschillen in vetvrije massa bij 90 procent van de deelnemers geen klinisch relevante impact hebben. Het grootste verschil in vetvrije massa (0,2 kg of 0,4 procent ten opzichte van de nuchtere toestand) werd waargenomen bij de meting 3 uur na het ontbijt. Op de andere tijdstippen werden geen statistisch significante verschillen gevonden. Nuchter uitvoeren van een BIA-meting is daarom niet nodig, concluderen de onderzoekers. 

Bron: Nutrition Journal 

Gepubliceerd op 16 november 2023

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.