Invloed van ondervoeding op de ziekte van Alzheimer 

Mensen die lijden aan de ziekte van Alzheimer zijn vaak ondervoed. Dat blijkt uit onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift “Frontiers in Nutrition”. De bevindingen benadrukken de noodzaak van tijdige signalering en behandeling van ondervoeding om de risico’s en ontwikkeling van de ziekte te beperken.  

Meest voorkomende comorbiditeit

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van cognitieve stoornis bij ouderen en wordt gekenmerkt door progressief geheugenverlies dat uiteindelijk leidt tot dementie. Het wordt veroorzaakt door de afzetting van specifieke eiwitten, wat resulteert in het verlies van neurale verbindingen. Er is nog geen remedie om de ziekte te voorkomen. Ook zijn onderzoekers er tot nu toe niet in geslaagd een verband te leggen tussen specifieke voedingscomponenten en hun effecten op de verschillende stadia van de ziekte van Alzheimer. Maar er is onlangs wel een verband gesuggereerd tussen ondervoeding en dementie. De European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN) heeft ondervoeding geclassificeerd als de meest voorkomende comorbiditeit bij mensen met Alzheimer. 

Voedingstoestand en progressie ziekte

Het onderzoek, beschreven in “Frontiers in Nutrition” richtte zich op de relatie tussen verschillende veelgebruikte parameters voor de voedingstoestand en hun bijdrage aan het risico en de progressie van de ziekte van Alzheimer. De studie omvatte 266 deelnemers, waarvan 73 geen Alzheimer-symptomen hadden (de controlegroep), 72 een milde vorm van Alzheimer hadden en 121 leden aan Alzheimer-dementie. In het onderzoek is naar een groot aantal variabelen gekeken waaronder lichaamssamenstelling, lichaamsgewicht, gewichtsverlies en diverse bloedwaardes die samenhangen met de voedingstoestand.  

Noodzaak van vroege signalering

Uit de resultaten blijkt dat meerdere voedingsgerelateerde variabelen significant samenhangen met het optreden en de progressie van de ziekte van Alzheimer. Zo kwam ondervoeding het meest voor bij de groep met dementie ten gevolge van Alzheimer. Maar ook bij de groep met een milde vorm van Alzheimer was de prevalentie van ondervoeding aanzienlijk hoger dan in de controlegroep. De onderzoekers pleiten voor een vroege signalering en behandeling van ondervoeding bij ouderen, aangezien dit een risicofactor is waarop kan worden ingegrepen. Door tijdige interventie kunnen het risico, de ontwikkeling en de progressie van de ziekte van Alzheimer mogelijk worden verminderd.

Bron: Frontiers in Nutrition 

Gepubliceerd op 27 maart 2024

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

  1. Liesbeth van Dijk 3 april 2024 at 12:35 - Reply

    Aanbevolen boeken: Brain Energy van Chris Palmer en Change your diet, change your mind van Georgia Ede.

    • Beroep - Anders
    • Indien anders - Integrative Medicine zorgverlener

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.