Overzicht van bio-impedantie analyse vernieuwd

Het Nutritional Assessment Platform (NAP) werkt sinds 2018 aan het ontwikkelen van zogenoemde consumentengidsen voor verschillende meetinstrumenten en apparatuur. De consumentengids voor bio-impedantie analyse (BIA) is nu vernieuwd en aangepast aan de nieuwste inzichten en mogelijkheden.  

Consumentengids BIA 

De consumentengids BIA kan diëtisten helpen bij het kiezen van een BIA-toestel voor de setting waarin ze werken. Net als de Consumentengids van de Consumentenbond bevat deze gids namelijk een handig overzicht van kenmerken van veel voorkomende BIA-toestellen, zoals deze eind 2022 beschikbaar waren, waaronder de prijs en het gebruiksgemak. Het gaat om BIA’s met verschillende technieken: single-frequency (SF-BIA), multi-frequency (MF-BIA), bio-elektrische vectoranalyse (BIVA) en bio-impedantie spectroscopie (BIS). In de gids staat ook een begrippenlijst met toelichting.  

NAP 

Het NAP is in 2014 opgericht met als doel nutritional assessement (NA) in de diëtetiek te stimuleren en te structureren. NA omvat het systematisch beoordelen van de voedingstoestand en voedingsbehoefte en is steeds meer onderdeel van de dagelijkse praktijk van de diëtist. Diëtisten in alle werkvelden zien het belang van het meten van de patiënt, van weegschaal tot meer geavanceerde metingen zoals BIA, indirecte calorimetrie (REE) en instrumenten als de Patient-Generated Subjective Global Assessment (PG-SGA). De toepasbaarheid van diverse meettechnieken, referentiewaarden en parameters van NA moet bij diverse patiëntengroepen nader onderzocht en onderbouwd worden. Naast de consumentengids BIA ontwikkelde het NAP ook een Consumentengids Actometer, met informatie over de meest voorkomende actometers in Nederland. 

Bron:  Consumentengids BIA 

Gepubliceerd op 9 februari 2023

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.