De Dag van de Diëtist: Heidi Zweers

In deze nieuwe rubriek “De Dag van de Diëtist” laten we een diëtist aan het woord over zijn of haar werkdag. Zo kun je meekijken in de agenda van collega’s en laten we zien hoe bijzonder en gevarieerd ons beroep is. We trappen deze bijzondere reeks af met diëtist-onderzoeker Heidi Zweers. Wil je ook eens meedoen? Stuur een mail naar info@nieuwsvoordietisten.nl en we sturen je meer informatie. 

Dit is de dag van dr. Heidi Zweers, diëtist onderzoeker aan het Radboudumc. In 2021 is ze gepromoveerd op Nutritional Assessment en individuele dieetinterventies bij patiënten met een mitochondriële ziekte.  Nu combineert ze patiëntenzorg met onderzoek, onderwijs en innovatie. ‘Geen dag is hetzelfde en iedere patiënt is anders.’   

Mijn werkdag begon… 

Met het stallen van mijn fiets in de fietsenstalling, waarna ik altijd meteen doorloop naar de kledingautomaat voor een verse witte jas en vervolgens naar de koffieautomaat. Daar tref ik wat collega’s, praat even bij, log in op mijn computer en start mijn werkdag.   

Mijn werkplek is…

Flexibel. Samen met onderzoekers van maag-darm-lever (MDL) en darmfalen zitten de diëtisten in het Radboudumc allemaal op een gang met flexplekken. Sinds kort heb ik de luxe van een vaste kantoorplek, die ik deel met andere diëtist-onderzoekers, zoals onze nieuwe hoogleraar diëtetiek Harriët Jager-Wittenaar. Op deze kamer hebben we hoog-laag bureaus, zodat we kunnen kiezen of we staand of zittend werken. Ook is er een zitje, waar we bijvoorbeeld gesprekken met stagiaires voeren. Gemiddeld 2 dagen per week werk ik vanuit huis.   

Mijn agenda voor deze dag bestaat uit… 

Patiëntenzorg. Mijn dag begint én eindigt met een uur metabole poli, waarvoor ik naar ons mooie nieuwe A-gebouw moet lopen. We beschikken daar over een multi frequency BIA van SECA in de polikamer, waar we alle patiënten op meten. Om 10.00 uur staat “het spier MDO” op de agenda, samen met ergotherapie, logopedie, fysiotherapie en de revalidatiearts. Direct hierna heb ik 2 consulten met revaliderende spierziektepatiënten. Ook daarvoor moet ik weer 10 minuten lopen. Ja, ik kom wel aan mijn stappen: op een gemiddelde werkdag zet ik er 7.000! Ik weeg de Duchenne-patiënten in de tillift en meet ze met onze mobile multi frequency BIA van Inbody. Dan moet ik gelijk weer door naar het “metabool MDO”, waarvoor ik op de 7e verdieping van het A gebouw moet zijn (met de trap natuurlijk). In dit MDO bespreek ik onze metabole patiënten met de internisten en medewerkers van het metabole lab.
Na dit MDO is het lunchtijd. Samen met wat collega’s lunchen we in ons eigen lunchhoekje naast de koffieautomaat. We eten meestal allemaal braaf salades die we van thuis meenemen en wat “werkfruit” dat gratis door het Radboudumc verstrekt wordt aan de medewerkers.
Na de lunch staat een kort overleg gepland met mijn promovendus Julia Korzilius over de poster die we op het ESPEN-congres in Lyon gaan presenteren over Nuchter meten niet nodig – Radboudumc. Ondertussen loopt er een collega binnen die me vraagt even mee te kijken naar een uitslag van de  multi frequency BIA. Dan moet ik vlug naar een digitale poli voor zwangerschapsdiabetes die om 14.00 uur start. Deze poli doe ik telefonisch of beeldbellend, maar daarvoor moet ik naar speciale belcellen in het C-gebouw. Inderdaad, dat is weer een flink stuk lopen (vandaag zelfs rennen). Na deze poli volgt de tweede metabole poli met patiënten die ik fysiek zie, en daarna heb ik nog een MDO over zwangerschapsdiabetes. Bij dit MDO kan ik fysiek aanwezig zijn (weer 10 minuten lopen) maar sinds de pandemie log ik meestal digitaal in en werk ik ondertussen mijn poli uit. Helaas krijg ik het uitwerken vandaag niet af, want er komt een spoedopdracht tussendoor: een revalidatiearts laat weten dat een bij mij bekende spierziekte-patiënt zo snel mogelijk thuis met sondevoeding moet starten. Dus bel ik de betreffende patiënt en de thuiszorg om het opklimschema af te stemmen en regel ik de machtiging via het facilitair bedrijf en een handtekening van de arts voor het uitvoeringsverzoek. Dit moet allemaal voor 17.00 uur geregeld zijn, dus het moet echt even tussendoor. Het uitwerken van mijn poli schuif ik door naar mijn onderzoeksdag, waarop ik thuis werk.   

Het leuke/uitdagende aan mijn werk vind ik… 

Dat geen dag hetzelfde is en iedere patiënt anders is. Ook de combinatie van onderzoek, onderwijs, innovatie en patiëntenzorg vind ik heel uitdagend en interessant. Door toegepast onderzoek te doen, help ik de patiëntenzorg verder. Ook het begeleiden van studenten vind ik erg leuk. En dan de samenwerkingen: ik heb superleuke collega’s en multidisciplinair werken is altijd erg inspirerend.   

Vandaag werd ik verrast door… 

De spierziektepatiënt waarvoor ik met spoed sondevoeding thuis moest regelen. Dat maakte wel indruk op me. Ze at al langer slecht, maar omdat ze in een rolstoel zit is het heel lastig haar te wegen. De patiënt heeft thuis wel een tillift, maar de weegunit die wij daarbij hebben, wordt niet vergoed. Daarom wordt ze minder vaak gewogen en bleek ze nu 23 kg te zijn afgevallen in 1 jaar tijd.   

Terugkijkend op deze dag… 

Was het een leuke dag die omvloog. Hoewel ik mijn werk niet afkreeg, sluit ik toch met een tevreden gevoel af. 

Gepubliceerd op 18 september 2023

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

  1. Dascha 29 september 2023 at 18:32 - Reply

    Wat leuk Heidi dat we een kijkje mochten nemen in jouw dag! Zo leuk om te zien dat het werk als diëtist zo anders kan zijn voor iedere dietist. Het is zo ontzettend breed, met zoveel mogelijkheden :)

    • Beroep - Diëtist
  2. Karin Overbeek 20 september 2023 at 17:46 - Reply

    Inspirerend Heidi !

    • Beroep - Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.