Nieuwe criteria voor zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen

Dit jaar start het ministerie van VWS met de Nationale Aanpak Productverbetering. Het doel is om verbeteringen in de samenstelling van bewerkte voedingsmiddelen te versnellen, zodat deze minder zout, suiker of verzadigd vet bevatten.

Nieuwe criteria voor productverbetering

De Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV) is een opvolger van het Akkoord verbetering productsamenstelling uit 2014 en onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord. Hierin is afgesproken dat het makkelijker moet worden voor mensen om te kiezen voor gezonde voeding. Het Ministerie van VWS wil deze verbeteringen versnellen en verbreden. Het RIVM, het Voedingscentrum en de HAS Hogeschool stelden daarom nieuwe criteria op voor de hoeveelheden zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen.

Stap voor stap

Nieuw aan de NAPV is dat er voor meer voedingsmiddelen criteria zijn opgesteld. Ook zijn er per productgroep 3 grenswaarden per voedingsstof bepaald, namelijk ”laag”, ”midden” en ”hoog”. Hierdoor worden fabrikanten aangemoedigd om de samenstelling van bewerkte voedingsmiddelen stap voor stap te verbeteren. Dit kan door minder zout en suiker aan voedingsmiddelen toe te voegen en door verzadigd vet in producten zoveel mogelijk te vervangen door onverzadigd vet.

Helft van de producten in beste categorie

Productverbetering is nodig voor bewerkte voedingsmiddelen waarvan de samenstelling nog flink verbeterd kan worden, maar ook voor producten waarin al verbeteringen zijn doorgevoerd. De grenswaarden zijn bepaald op basis van de huidige hoeveelheden zout, suiker en verzadigd vet. Het ministerie van VWS streeft ernaar dat in 2030 per productgroep 50 procent van de producten tot de beste categorie behoort en maximaal 10 procent tot de slechtste qua hoeveelheid zout, suiker of verzadigd vet.

Portiegrootte en kant-en-klare maaltijden

De criteria zijn nu opgesteld met gegevens van producten die in de supermarkten verkrijgbaar zijn. Het streven is om productverbetering ook uit te breiden naar alle bewerkte voedingsmiddelen in bijvoorbeeld restaurants. Een ander voornemen binnen de NAPV is het kleiner maken van porties en het verbeteren van de samenstelling van kant-en-klare maaltijden. Het RIVM volgt de komende jaren de veranderingen in de samenstelling van voedingsmiddelen en kijkt of de doelen worden behaald.

Meer informatie is te vinden in het rapport “Nieuwe criteria voor productverbetering. Zout-, verzadigd vet- en suikergehalten voor voedingsmiddelengroepen”.

Bron: RIVM

Gepubliceerd op 3 maart 2022

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.