Inname suiker en zout uit bewerkte producten amper gedaald
Nederlanders krijgen nog steeds te veel suiker en zout uit bewerkte producten binnen, ondanks afspraken met de voedingsindustrie. Dat concludeert het RIVM naar aanleiding van een nieuw onderzoek. Als er ambitieuzere afspraken waren gemaakt, had er meer kunnen worden bereikt, aldus het RIVM.
Afspraken
In het Akkoord Verbetering Productsamenstelling maakte het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in 2014 afspraken met de industrie om de hoeveelheid suiker, zout en verzadigd vet in producten te verminderen. Deze afspraken liepen tot 2020.
Zout en suiker
Uit het eindrapport van het RIVM blijkt dat er alleen verbeteringen zijn te zien in de hoeveelheden zout en suiker. Gemiddeld krijgt een volwassene nu dagelijks 0,5 gram zout en 7,5 gram suiker minder binnen dan voordat de afspraken waren gemaakt. De veranderingen in zout zijn vooral te zien bij brood, vlees, kaas en soep. De hoeveelheid suiker is vooral verminderd in frisdranken en in mindere mate in melkproducten. Voor verzadigd vet kon het RIVM geen berekeningen maken, omdat daar te weinig of te specifieke afspraken voor zijn gemaakt. De verwachting is dat deze afspraken nauwelijks effect hebben gehad.
Preventieakkoord
De uitkomsten van dit onderzoek worden meegenomen in een nieuwe aanpak voor productverbetering die wordt vastgelegd in het Nationaal Preventieakkoord. Hierin worden onder meer criteria opgesteld voor vrijwel alle voedingsmiddelen die te veel zout, suiker of verzadigd vet bevatten.
Bron: RIVM
Gepubliceerd op 25 mei 2021
Door Marjolein Streur