KetoEasy helpt bij ketogeen dieet bij epilepsie

Bij kinderen met epilepsie die geen baat hebben bij medicatie kan ketogeen dieettherapie (KDT) epileptische aanvallen verminderen of zelfs voorkomen. Omdat KDT zeer intensief is en veel aanpassing vraagt, starten maar weinig kinderen met de behandeling. Om hier verandering in te brengen, ontwikkelde het Keto-team van het Erasmus MC het KetoEasy maaltijdplan, bestaande uit 110 eenvoudige recepten.  

KetoEasy

Om het volgen van KDT makkelijker te maken, ontwikkelde het gespecialiseerde Keto-team van het Erasmus MC een speciaal KetoEasy maaltijdplan. Dit maaltijdplan bestaat uit meer dan 110 recepten, die eenvoudig te bereiden zijn. Op dit moment zijn de recepten alleen beschikbaar op papier. Zodra het financieel mogelijk is, zal het KetoEasy maaltijdplan ook als app beschikbaar komen. Dit maakt het dieetplan nog gebruiksvriendelijker en het zorgt voor aanvullende mogelijkheden, zoals het aanbieden van boodschappenlijsten en het doen van online bestellingen bij een supermarkt. Op deze manier wordt het volgen van KDT makkelijker en kunnen meer kinderen met epilepsie of een metabole ziekte geholpen worden. 

Slechts 10 procent start met KDT

In Nederland krijgen jaarlijks 3.000 kinderen de diagnose epilepsie. Bij 30 procent van hen heeft epilepsiemedicatie te weinig effect, of wordt de medicatie gestaakt vanwege ernstige bijwerkingen. KDT kan bij deze kinderen epileptische aanvallen tot de helft verminderen of zelfs helemaal voorkomen. Toch blijkt slechts 10 procent van de kinderen die baat kunnen hebben bij KDT te starten met deze behandeling. 

Intensieve behandeling

Op zich is dat logisch, want KDT vraagt veel aanpassing van kinderen en hun ouders of verzorgers. De kinderen schakelen over op een zeer strikt koolhydraatarm eetpatroon dat erg afwijkt van wat ze gewend zijn. Daarbij mogen ze geen suikerhoudende lekkernijen meer, zoals snoep en frisdrank. Ook ouders ervaren veel stress bij de uitvoering van KDT. Ze moeten de maaltijden nauwkeurig bedenken, samenstellen, plannen, afwegen en bereiden, wat veel specifieke kennis vraagt. Het behandelteam begeleidt hierbij intensief en het dieet moet regelmatig worden aangepast. Dit alles maakt KDT voor alle betrokkenen een arbeidsintensieve behandeling. 

Bron: Erasmus MC Foundation 

Gepubliceerd op 9 november 2023

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

  1. Alexa 15 december 2023 at 07:33 - Reply

    De vraag is wat meer stress oplevert voor wie? Het lijkt me dat de mogelijkheid van ieder moment een aanval kunnen krijgen voor ouders en kids ook veel stress veroorzaakt. Een beetje stress voor specifiek koken lijkt me me stukken minder erg dan de gezondheid van je kind kunnen behouden door een speciaal dieet. Maar dat is uiteraard mijn visie. Ouders van tegenwoordig lijken lui als het om de gezondheid van hun kids gaat. Duw er maar een pil in dat is lekker makkelijk. Maar zo zit de samenleving heden ten dagen in elkaar. Alles moet snel en makkelijk. Als je voeding en kruiden gebruikt als medicijn, ben je tegenwoordig bijna strafbaar. We leven in een gekke wereld waarbij op petroleum gebaseerde medicijnen als gezond beschouwd worden terwijl de bijwerkingen niet meer bij te houden zijn. Gif is een legaal medicijn en voeding en kruiden zijn verboden! Het moet niet veel gekker worden hoor!

    • Beroep - Diëtist
    • Indien anders - Sociaal Pedagogisch Hulpverlener

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.