Ik ben diëtist en… constructiebankwerker

Dit is de derde aflevering in een nieuwe serie: “Ik ben diëtist en…”. In deze serie komen diëtisten aan het woord die hun vak combineren met een ander vak. Wat brengt de combinatie van die 2 beroepen en wat kun jij leren van hen?

In deze aflevering is Jacqueline Gerrits aan het woord. Zij is diëtist en lasser/constructiebankwerker. Ze heeft haar eigen praktijk: Vitality Voedingsadviesbureau en ze schreef samen met collega-diëtist Joyce Bijl de boeken “FODMaP, alles over PDS en onbegrepen buikklachten”, “PDS en Stress” en “SIBO, systematisch Ingrijpen om Buikklachten te Overwinnen“.

Ik ben diëtist en…

‘Lasser/constructiebankwerker. Na de middelbare school wilde ik eigenlijk naar de HTS. Mijn beide grootvaders en mijn vader waren ingenieur en een van mijn grootvaders was dol op bruggen. De brug bij Zaltbommel, dat was zijn lievelingsbrug en hij heeft me besmet met die liefde: ik wilde leren om bruggen te bouwen. Maar ja, ik wilde ook wel arts worden. Of kok. Dus koos ik uiteindelijk voor de opleiding Voeding en Diëtetiek, die zowel het medische, het construeren als voeding combineerde. Na mijn afstuderen in 1985 kon ik niet direct werk vinden als diëtist, dus ging ik – na een korte cursus – aan de slag als lasser. Ik volgde nog extra opleidingen en uiteindelijk werkte ik als machinebouwer, gecombineerd met een eigen praktijk als diëtist. Tegenwoordig werk ik alleen nog als diëtist, maar tot voor kort deed ik nog steeds klussen als TIG-lasser.’

Deze combinatie brengt mij:

‘In de werkplaats was ik degene die de kleine onderdelen construeerde, terwijl de mannen de grote en zware onderdelen onder handen namen. Op een dag begaf mijn machine het. De mannen konden toen nog even doorwerken, maar al snel stokte ook hun werk, omdat de kleine, maar essentiële onderdelen ontbraken. Dat was een aha-moment, juist voor mijn werk als diëtist. In een lichaam moeten óók de kleine onderdelen, op celniveau, goed functioneren. Is er bijvoorbeeld een co-enzym niet aanwezig, dan werkt het enzym niet, waardoor de stofwisseling ontregeld raakt. Dit geldt ook voor de aanmaak van bijvoorbeeld spijsverteringsenzymen, waardoor een tekort aan co-factoren de werking van de darmen in de war gooit. Door mijn technische achtergrond heb ik inzicht in de volgorde waarin processen zich intracellulair en extracellulair afspelen en denk ik systematisch: ik zie als het ware de werktekening voor me. Zo geef ik ook uitleg aan mijn cliënten. Ik ben gespecialiseerd in voedselovergevoeligheid en prikkelbare darmen. Dat zijn beide aandoeningen waarbij je stap voor stap, heel gestructureerd, de puzzel met al haar onderdelen ontrafelt. Wat veroorzaakt de klachten en welke voedingsstoffen zijn nodig om de klachten op te lossen? Bij elke interventie check ik steeds wat het resultaat is, bekijk ik het resultaat en evalueer ik met de cliënt.’

Dit geef ik collega-diëtisten als tip:

‘Werk gestructureerd en planmatig, en evalueer elke stap voordat je verder gaat. Ik gebruik de Kwaliteitscirkel van Deming met als onderdelen: PLAN, DO, CHECK en ACT. Mijn tweede tip: wees geduldig en zorg via coaching dat je cliënt zich ook de tijd gunt om te herstellen en de voedingsgewoonten aan te passen. Als constructiebankwerker maak je eerst elk onderdeel van een machine of een constructie apart; dan pas assembleer je het geheel en zie je duidelijke vormen ontstaan. Zo is het ook met het veranderen van leefstijl. In de voorbereiding kost elke gedragsverandering veel tijd. Totdat uiteindelijk alle onderdelen samenvallen en de kwaliteit van leven sterk is verbeterd.’

Gepubliceerd op 16 juni 2020

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

  1. Jose Veen - Roelofs 18 juni 2020 at 17:20 - Reply

    Jacqueline, geweldige collega, wat aardig om zo over jou als gespecialiseerde dietist te lezen. Gedegen werk, systematisch ,met veel geduld. En puzzelen om uit te vinden hoe de client geholpen kan worden. Dat dan ook op papier zetten……en daarmee aan de weg timmeren.
    OOk heb ik goede herinneringen aan onze tijd bij de VZFD , wat nu al weer jaren DCN is en wij ons hebben ingezet om de zelfstandig gevestigde dietist op de kaart te zetten en hun belangen te behartigen. All the best for you.

    • Beroep: Diëtist
    • Indien anders: kinderdietist en dietist VG
  2. Marion Pluimes 17 juni 2020 at 21:16 - Reply

    Hartstikke leuk om te lezen en goede tip!

    • Beroep: Diëtist
  3. Esther 17 juni 2020 at 10:21 - Reply

    Wat een combi, super leuk!

    • Beroep: Diëtist
  4. Marianne Aarts 17 juni 2020 at 07:45 - Reply

    Leuk stuk en beeldende uitleg Jacqueline

    • Beroep: Diëtist
  5. Lous 17 juni 2020 at 07:23 - Reply

    Wat een leuk artikel Jac! Je bent toch ook nog brandweerman? (Vrouw). Over veelzijdig gesproken!

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.