‘Door ademwerk kom je meer tot de kern’

Mees Stegeman is diëtist en ademcoach. Als diëtist bij DieetPlaneet begeleidt zij mensen met verstoord eetgedrag of eetstoornissen. Daarbij past ze Bewust Verbonden Ademwerk en Acceptance and Commitment Therapy (ACT) toe. Een bijzondere combinatie, waarmee ze goede resultaten behaalt.

In de rubriek “Praktijk” vertelt Mees er meer over. Wil je ook bloggen over jouw werk of ken je een collega met een goed verhaal? Tip de redactie op info@nieuwsvoordietisten.nl.

Hier is het verhaal van Mees:

Ervaringsdeskundig

Vanaf mijn 11de was ik erg veel bezig met eten. Er speelde in die periode veel angst voor aankomende veranderingen in mijn leven. In diezelfde periode kreeg ik ook de diagnose coeliakie. Mijn gewicht daalde en werd alarmerend laag. Maar hoe lager mijn gewicht, hoe minder ik voelde. De controle over voeding gaf mij een bepaalde houvast, waardoor ik steeds meer en meer mijn voeding ging controleren. Door de combinatie van ondergewicht, de ondervoeding en coeliakie werd ik bovendien angstig voor bepaalde voedingsmiddelen. Ik verloor alle lust tot eten.

Ademsessies

Toen ik 13 was, kwam ik voor het eerst in aanraking met ademwerk. Het was zomervakantie, de brugklas was net achter de rug. Het eerste jaar op de middelbare school was zwaar geweest, ik was nog herstellende van de periode waarin ik erg ziek was geweest. Op vakantie in Frankrijk vroeg mijn tante, die ademtrainer is, of ik wilde deelnemen aan een ademsessie. Ik was altijd erg aanwezig in mijn hoofd en niet in mijn lichaam. De ademsessie bracht ruimte en rust in mijn lichaam. Ik raakte meteen erg geïnteresseerd. Ademsessies leerden mij om te mogen en kunnen voelen, en te accepteren wat “is”. Door mijn ademhaling meer ruimte te geven, kwam spanning los en mochten mijn emoties vrij stromen. In combinatie met de juiste coaching was het effect groot. De eetstoornis kreeg hierdoor steeds minder de ruimte en verdween stilletjes naar de achtergrond. Toen ik 19 was, deed ik zelf de opleiding tot ademcoach.

Het effect van adem

Je ademhaling reageert op al je emoties, gedachten, lichamelijke sensaties. Denk aan schrikken of verdriet, als je adem stokt of als je je adem inhoudt. Bij hard lachen of gapen zie je dat mensen hun adem (onbewust) controleren. Bewuster leren ademhalen is een beetje als teruggaan naar de vrije ademhaling van een baby: ongegeneerd mogen lachen, huilen, boos zijn. Weer volledig mens leren zijn.

Het masker gaat af

Ik weet, ook uit eigen ervaring, hoe de reguliere begeleiding bij een eetstoornis soms erg gericht op eten kan zijn. De mens achter het verhaal, zijn of haar gevoelswereld wordt soms onvoldoende betrokken of zelfs helemaal achterwege gelaten. Mensen met een eetstoornis zijn vaak ‘’hoofd’’-mensen. Zij kunnen uitstekend een gesprek voeren en nog een beetje een masker voorhouden. Bij ademwerk valt dat masker weg, waardoor je meer tot de kern komt. Ademwerk is daardoor ontzettend krachtig bij het toelaten van en verwerken van (onverwerkte) emoties. Lichaam en gevoel worden verbonden, en daardoor gaat ademwerk voorbij praten. Ik had niet voor ogen kunnen houden hoeveel kracht er in de adem zit. Het is niet te omschrijven, enkel te ervaren. Het is de verantwoordelijkheid nemen om naar jezelf te kijken.

Ademwerk en ACT

Wanneer een cliënt op consult komt ga ik, zoals elke diëtist, eerst het gesprek aan. Ik wil eerst de persoon goed leren kennen. Welke gedachten, overtuigingen en gevoelens zijn er aanwezig? Hoe uit zich dat in het gedrag? Wat belemmert die persoon nou het meest in het voedingsgedrag? Dan geef ik leefstijl- en voedingsadvies, maar indien nodig ook ademoefeningen mee voor thuis. Ademwerk en leefstijlcoaching vallen in mijn begeleiding samen. Het is een oersterke combinatie. Ik gebruik deze aanpak voor cliënten die hun relatie met voeding willen verbeteren en die openstaan voor een ”out of the box”-aanpak. Het is ook geschikt voor mensen die ernaar verlangen om meer in verbinding te komen met hun gevoel en lichaam. Ik combineer leefstijlcoaching en ademwerk ook met Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Net als ademwerk is ACT een zeer waardevolle tool bij begeleiding bij eetstoornissen of verstoord eetgedrag.

Kleuren buiten de lijntjes

Ik wil mijn collegadiëtisten die werken met eetstoornissen en verstoord eetgedrag graag adviseren om iets meer buiten de lijntjes te kleuren in je functie als diëtist. Bekwaam je bijvoorbeeld in ACT. Durf meer ruimte te geven aan de gedachten en gevoelens die aanwezig zijn bij je cliënt. Je kunt hiermee laagdrempelig beginnen, door te onderzoeken welke gedachten en gevoelens van de cliënt effect hebben op het voedingsgedrag. Wees zacht voor jezelf én de ander.’

Gepubliceerd op 5 april 2022

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

  1. Charlie Paludanus 8 april 2022 at 08:40 - Reply

    Ook ik merk in mijn praktijk hoe belangrijk het is om cliënten te helpen met zelfregulatie via adem- en lichaamswerk. Daarmee ervaren cliënten dat ze steeds gemakkelijker ook zichzelf kunnen geruststellen en krijgen ze meer zicht op wat er werkelijk speelt. Mooie combinatie met inzichtgevende en herstellende therapie. Fijn dat jij als diëtist ook vanuit dit brede perspectief werkt.

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: Eetstoornis-therapeut
  2. Sara van Grootel 6 april 2022 at 12:27 - Reply

    Hoi Mees, Mooi om over jouw manier van werken te lezen. Mooi werk doe je! Ik ben ook ACT opgeleid en pas dit veel toe in gesprekken met mijn cliënten die worstelen met emotie-eten. Zij zitten ook veel in hun hoofd, vooral een kritische stem is heel actief. Meer naar het voelen en lichaam gaan is heel zinvol bij deze doelgroep, en meer naar waarden gaan leven in plaats van volgens regels ook. Ik heb persoonlijk ervaring met ademtherapie, het mooie vond ik dat toen ik de controle ging loslaten, het ademen makkelijker ging :)

    • Beroep: Diëtist
  3. corinne van acht 6 april 2022 at 11:45 - Reply

    Mooi verhaal! Geloof ook echt in ademtechnieken om stress te verminderen. Behandel ook veel clienten met eetstoornissen in combinatie met ACT. “Leven naar je waarden”, daar kun je altijd op teruggrijpen!

    • Beroep: Diëtist
  4. truus kuijpers pierik 6 april 2022 at 09:40 - Reply

    ademhaling als aanvulling is een prima aanpak, ook de opmerking van iets buiten de lijntjes kleuren. veel dietisten zitten te vast in het protocol denken. zeer zeker onder invloed van de zorgverzekeraars.

    • Beroep: Diëtist
  5. Mees, wat goed dat het je lukt om al die keuzes die er zijn in onze begeleidingsmodus zo te kunnen combineren. Wij combineren ook ademhaling, ACT en de diëtetiek de laatste jaren en ben zeer verrast over het resultaat. Ik word steeds stelliger in mijn overtuiging dat ‘in je lijf aanwezig zijn’ een voorwaarde is voor het welslagen van onze dieetbegeleiding. Misschien leuk om eens van gedachten te wisselen hierover?

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.