Discussie over LDL-cholesterol

Een nieuwe meta-analyse vindt geen rechtstreeks verband tussen de waarde van het LDL-cholesterol en cardiovasculair risico. Waar eerdere onderzoeken dit lineaire verband wel vonden, komt dit uit een analyse van 21 gerandomiseerde klinische onderzoeken (RCT’s) niet naar voren. De discussie over de streefwaarde van het LDL-cholesterol en het gebruik van statines blijft dus nog voortbestaan. De meta-analyse is gepubliceerd in het tijdschrift JAMA.

Langdurende onderzoeken

In de meta-analyse keek een team van onderzoekers uit Australië, Denemarken, Ierland en de Verenigde Staten in hoeverre een verlaging van het LDL-cholesterolgehalte met statines invloed had op overlijden, myocardinfarct en een cerebrovasculair accident (CVA). Hierbij werd gekeken naar de inzet van statines voor primaire of secundaire preventie. De 21 geïncludeerde RCT’s, die tussen 1987 en 2021 werden uitgevoerd, hadden een follow-up van gemiddeld 4,4 jaar.

Zwakke associaties

De conclusie van de onderzoekers is dat er alleen een zwakke of inconsistente associatie is tussen de absolute verlagingen van het LDL-gehalte en de klinische uitkomsten. Voor de groepen mensen die statines kregen, was de relatieve risicoreductie voor overlijden (ongeacht oorzaak) 9 procent, voor myocardinfarct 29 procent en voor een CVA 14 procent vergeleken met een placebo- of controlegroep. Maar de absolute risicoreductie was veel lager. Dit was 0,8 procent voor overlijden, 1,3 procent voor myocard infarct en 0,4 procent voor CVA. Dus de relatieve risicoreductie lijkt groot, maar in absolute maten uitgedrukt, is er volgens dit onderzoek nauwelijks verschil tussen het wel of niet behandelen met statines. De auteurs maken het verschil duidelijk aan de hand van een kleine rekensom: de uitkomsten betekenen dat 77 mensen gedurende zo’n 4,4 jaar statines moeten slikken, om in totaal 1 myocardinfarct te voorkomen.

Voorzichtig interpreteren

De voordelen van het gebruik van statines lijken klein en zijn afhankelijk van individuele risicofactoren, schrijven de onderzoekers. Daarnaast benadrukken ze dat de uitkomsten van de studie voorzichtig moeten worden geïnterpreteerd omdat er veel verschil was tussen de onderzoeken, wat de sterkte van het bewijs beïnvloedt. De onderzoekers stellen dat de uitkomsten van dit onderzoek meegenomen moeten worden in het gesprek met de patiënt over de voor- en nadelen van het gebruik van statines.

Bron: JAMA

Gepubliceerd op 13 juni 2022

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

  1. Marie-José Torenvliet 15 juni 2022 at 09:03 - Reply

    Dit is nog eens nieuws! Ik moest het even opzoeken, dat het verschil tussen relatieve en absolute risicoreductie. Opgezocht en gevonden. https://nl.wikipedia.org/wiki/Absolute_risicoreductie
    Shockerend eigenlijk wel en het geeft me wel meer houvast als een cliënt aangeeft dat hij graag zijn statines zou willen stoppen.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.