Bewust Bewegen met chronische aandoeningen

Voor mensen met een chronische aandoening is voldoende beweging vaak moeilijk haalbaar. Om zorgprofessionals te ondersteunen in de begeleiding hierbij, lanceert Kenniscentrum Sport & Bewegen de vernieuwde gesprekstool Bewust Bewegen 2.0. De tool biedt handige adviezen, tips en praktische instrumenten om patiënten te helpen meer in beweging te komen.

Handvatten voor 16 chronische aandoeningen

De vernieuwde tool bevat voor 16 chronische aandoeningen een leidraad voor een gesprek over het thema bewegen. Deze nieuwe versie is gebruiksvriendelijker, geactualiseerd en speelt beter in op de behoefte van zorgprofessionals en de uitdagingen binnen de zorgsector. Is er in het consult bijvoorbeeld weinig tijd om beweging te bespreken, dan biedt de tool een aanpak van een gesprek van 1 minuut. Mag het gesprek langer duren, dan kan de zorgverlener bijvoorbeeld kiezen voor een aanpak van 5 minuten. Daarnaast is er voor elke aandoening specifieke achtergrondinformatie te vinden over de impact van sport en bewegen, wetenschappelijke onderbouwing hiervan, beweegadvies, contra-indicaties, verwijsmogelijkheden en links met nog meer verdiepende informatie.

Knelpunten

Voldoen aan de beweegrichtlijnen kan helpen chronische aandoeningen te voorkomen en de ziektelast bij bestaande aandoeningen te verlagen. Maar juist voor mensen met een chronische aandoening als COPD, hartfalen, obesitas of diabetes type 2 is voldoende bewegen soms lastig haalbaar. Zij kunnen ondersteuning hierbij goed gebruiken. Om als zorgprofessional mensen met een chronische aandoening aan te zetten tot meer beweging, is onder andere een juiste gespreksvoering belangrijk. Zorgprofessionals geven aan de beperkte tijd voor deze gesprekken, en soms het gebrek aan zelfvertrouwen in het voeren ervan, als een knelpunt te ervaren. De behoefte aan toegankelijke informatie over beweging en chronische aandoeningen heeft geleid tot het vernieuwen van de gesprekstool Bewust Bewegen.

Gratis beschikbaar

Bewust Bewegen 2.0 is gratis en speciaal bedoeld voor zorgprofessionals als artsen, verpleegkundigen, praktijkondersteuners, fysiotherapeuten en leefstijlcoaches. De vernieuwde tool is ontwikkeld door Kenniscentrum Sport & Bewegen in samenwerking met het Moving Medicine Platform, een initiatief van de Faculty of Sport and Exercise Medicine UK. De gesprekstool is gebaseerd op wetenschappelijke kennis, aangevuld met kennis en ervaringen uit de praktijk. De informatie is getoetst bij verschillende professionals uit de praktijk.

Bron: Kenniscentrum Sport & Bewegen

Gepubliceerd op 12 april 2024

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.