Zorgverleners krijgen financiële steun van zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars gaan zorgverleners, waaronder diëtisten, financieel helpen als zij inkomsten mislopen tijdens de coronacrisis. De nieuwe regeling geldt voor zorgverleners die niet direct betrokken zijn bij de zorg aan coronapatiënten. Deze zorgverleners kunnen in aanmerking komen voor een maandelijkse financiële bijdrage. De regeling gaat in op 1 mei maar geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 maart tot en met 30 juni 

Lagere omzet door coronacrisis 

Op deze manier worden zorgverleners gecompenseerd voor een lagere omzet als gevolg van de coronacrisis. Met de bijdrage kunnen zorgverleners onder meer hun vaste lasten blijven betalen, zoals personeels- en huisvestigingskosten. De zorgverzekeraars, verenigd in Zorgverzekeraars Nederland, willen met de financiële steun zorgverleners bijstaan en tevens garanderen dat hun verzekerden de zorg krijgen die zij nodig hebben, nu én na de coronacrisis.  

Geen terugbetaling 

De precieze financiële bijdrage moet nog worden vastgesteld, maar zal liggen tussen de 60 en 85 procent van de zorgkosten die onder normale omstandigheden door zorgverzekeraars worden vergoed. De bijdrage hoeft niet te worden terugbetaald, maar kan wel worden verrekend met de inkomsten, en ook met eventuele hogere inkomsten als gevolg van inhaaleffecten na de coronacrisis.  

Ook voor diëtisten zonder contract 

Er gelden voorwaarden om voor de financiële bijdrage in aanmerking te komen. Zo moeten zorgverleners zoveel mogelijk de reguliere zorg blijven leveren, al dan niet op afstand. De financiële steunmaatregelen gelden zowel voor zorgverleners met als zonder contract. Diëtisten zonder contract moeten dan waarschijnlijk met een zorgverzekeraar een tijdelijk contract aangaan voor alleen het jaar 2020. De voorwaarden voor het tijdelijke contract zijn op dit moment nog niet bekend.  

Geen voorschot voor diëtisten 

Bepaalde groepen zorgverleners die nu al in acute financiële problemen dreigen te komen, kunnen een vooruitbetaling aanvragen. Deze vooruitbetaling geldt niet voor diëtisten, maar wel voor eerstelijns laboratoria, mondzorg, kraamzorg, fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, wijkverpleging, zittend ziekenvervoer en zelfstandige behandelcentra in de medisch-specialistische zorg. Er gelden andere financiële afspraken voor zorgverleners die acute zorg verlenen aan coronapatiënten – zoals ziekenhuizen en huisartsen – en voor zorgverleners in de langdurige zorg. 

Onduidelijkheden 

De Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) is momenteel bezig met het analyseren van de regeling en komt binnenkort met een FAQ, waarin de meest voorkomende vragen worden beantwoord. Zo is op dit moment volgens de NVD bijvoorbeeld nog niet duidelijk of inkomsten vanuit de ketenzorg ook onder de regeling vallen. Bij onduidelijkheid gaat de NVD in gesprek met Zorgverzekeraars Nederland.  

Bron: Zorgverzekeraars Nederland 

Gepubliceerd op 6 april 2020

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.