Voedsel uit 3D-printer voor militairen en COPD-patiënten

Wageningen University & Research en TNO gaan samen met voedingsbedrijven een 3D-printer ontwerpen, die gepersonaliseerde recepten kan verwerken in een smaakvol product. Uiteindelijke doel is het printen van voedsel voor militairen én voor mensen met COPD.

Verschillende voedingsbehoefte

In het 3-jarige project, Imagine genoemd, gaat het om producten die zijn afgestemd op de gezondheidsstatus en de behoeften van het individu. Een 3D-printer produceert het product volgens een op maat gemaakt recept. Met het systeem kunnen zo op elk moment gepersonaliseerde voedingsproducten worden gemaakt op basis van individuele voedingsaanbevelingen. Bijvoorbeeld een snack om een JSF-piloot scherp te houden.

Defensie

Bij het Ministerie van Defensie werden tienduizenden mensen, met onderling verschillende voedingsbehoeften: van vrachtwagenchauffeurs tot mariniers en van onderzeeër-personeel tot JSF-piloten. Het is één van de weinige organisaties in Nederland die tijdens het werk voedsel verstrekt aan een groot deel van de werknemers. Het project richt zich onder meer op het gebruik van 3D-geprint voedsel voor prestatieverbetering in een militaire omgeving.

Fieldlab

De met een 3D-printer gepersonaliseerde voeding wordt ook getest binnen een revalidatieprogramma voor COPD. Zowel de militairen als de COPD-groepen zullen deel uitmaken van een “fieldlab”-onderzoek. Hierbij worden gedurende een jaar gegevens uit de dagelijkse praktijk verzameld (real-world data). Dit biedt inzicht in de toegevoegde waarde van gepersonaliseerde voeding en ook in hoe gebruikers omgaan met het systeem en hoe ze de producten uit de printer waarderen.

Bronnen: Resource en Wageningen University & Research

Gepubliceerd op 3 november 2021

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.