Nieuwe methode “Nijntje eet de regenboog”

Lukt het ouders om hun kinderen spelenderwijs nieuwe soorten groente en fruit te laten eten? Die vraag staat centraal in een studie naar ervaringen met de “Nijntje eet de regenboog”-methode. Onderzoekers van Wageningen University & Research ontwikkelden deze kleurrijke aanpak in samenwerking met Mercis, het rechtenbureau en de uitgever van de boeken van Dick Bruna. Ze roepen ouders van jonge kinderen op om mee te doen.

Van rode biet tot groene kiwi

De onderzoekers toetsen in de studie de ervaringen van ouders met de methode wanneer zij deze thuis gebruiken. Is deze goed toe te passen in het dagelijks leven en hoe effectief is deze voor hun kind? De onderzoekers testten “Nijntje eet de regenboog” eerder in klassen op verschillende basisscholen en die resultaten waren veelbelovend. De regenboog van Nijntje bestaat uit de volgende soorten groenten en fruit:

  • Rood: rode appel, granaatappel, rode biet, radijs
  • Oranje: sinaasappel, kaki, oranje paprika, pompoen
  • Geel: banaan, honingmeloen, maïs, gele paprika
  • Groen: peer, kiwi, prei, avocado
  • Blauw: bramen, vijgen, paarse wortel, aubergine

Nijntje stickers

Er zijn speciale “Nijntje eet de regenboog” stickers om op de gratis downloadbare en printbare poster te plakken. Tussen 11 en 23 maart 2024 kan iedereen deze stickers gratis ophalen bij Bruna of ReadShop winkels (op=op). Iedere keer dat een kind een bepaalde kleur groente of fruit eet, mag er een sticker in die kleur op de poster worden geplakt. Op deze manier eet het kind alle kleuren van de regenboog, net als Nijntje. Ouders of verzorgers van jonge kinderen kunnen vervolgens een vragenlijst invullen en daarmee deelnemen aan het onderzoek.

Het belang van groente en fruit

Groente en fruit zijn enorm belangrijk voor de gezondheid van een kind en leggen de basis voor een gezond eetpatroon later. Toch eten veel kinderen in Nederland nog steeds onvoldoende groente en fruit. Ongeveer 95 procent van de kinderen van 4 tot 11 jaar voldoet niet aan de aanbevelingen voor de dagelijkse hoeveelheid groente. Zij eten gemiddeld minder dan de helft hiervan. Slechts 2 op de 5 haalt de aanbevelingen voor zowel fruit- als groente-inname (125-175 gram groente per dag en 1,5 stuks fruit voor kinderen van 4-8 jaar). Een gezond eetpatroon voorkomt veel gewichts- en (latere) gezondheidsproblemen bij kinderen.

Bron: Wageningen University & Research

Gepubliceerd op 13 maart 2024

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Carolina Dubbelman 19 maart 2024 at 14:00 - Reply

    Beste medewerker,

    We zijn twee gedragpsychologen die samen met studenten van HogeschoolRotterdam bezig zijn met gedragsverandering.
    En kwamen de nieuwe methode van Nijntje tegen en zouden graag in contact komen met de ontwikkelaars.

    We horen het graag.

    Met vriendelijke groet,
    Franka van Twist en Carolina Dubbelman

    • Beroep - Anders
    • Indien anders - Gedragspychologen
    • Angela Severs 19 maart 2024 at 15:41

      Beste Franka en Carolina. Ik heb jullie vraag even via een pb beantwoord. Veel succes!
      Angela Severs (redacteur Nieuws voor diëtisten)

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.