Europese consument bezorgd over ultrabewerkt voedsel 

Consumenten in heel Europa zijn bezorgd over de impact van ultrabewerkte voedingsmiddelen op de gezondheid. Dat onthult onderzoek van het Europese Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT). Toch weerhoudt een gebrek aan bewustzijn, begrip en middelen hen ervan om geïnformeerde, gezonde keuzes te maken. 

Gezondheidsproblemen 

De EIT deed onderzoek naar de mening over ultrabewerkt voedsel van 10.000 consumenten in 17 Europese landen, waaronder Nederland. Uit de gegevens blijkt dat de meerderheid (65 procent) van de Europese consumenten gelooft dat ultrabewerkte voedingsmiddelen ongezond zijn en dat ze gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken op latere leeftijd. Zo denkt 67 procent van hen dat ultrabewerkte voedingsmiddelen bijdragen aan obesitas, diabetes type 2 en andere gezondheidsproblemen die verband houden met leefstijl. 

Effect op het mileu

Naast het effect op de eigen gezondheid, is 60 procent van de consumenten van mening dat ultrabewerkt voedsel slecht is voor het milieu. Dit staat soms de wens om meer plantaardige voedingskeuzes te maken in de weg: van de ondervraagden gebruikte 54 procent geen plantaardige vlees- en zuivelvervangers, omdat zij ultrabewerkt voedsel willen vermijden. Ook vindt 40 procent van de ondervraagden dat ultrabewerkt voedsel niet voldoende is gereguleerd door de overheid. 

Onzeker over kennis

Uit de resultaten blijkt verder dat consumenten onzeker zijn in het maken van weloverwogen keuzes, omdat ze onvoldoende kennis hebben over het bewerkingsniveau van voedingsmiddelen en daardoor de mate van bewerking onderschatten of overschatten. Ondanks de bezorgdheid over de gezondheidsrisico’s van sterk bewerkte voedingsmiddelen, zien de meeste consumenten zichzelf de hoeveelheden die ze ervan eten niet verminderen. Ze kiezen vaak voor ultrabewerkt voedsel vanwege het gemak, tijdgebrek, smaak en de lagere prijs. 

Rapport

De resultaten van het onderzoek zijn vastgelegd in het rapport Consumer perceptions unwrapped: ultra-processed foods. Het rapport doet ook aanbevelingen aan voedselautoriteiten, fabrikanten en retailers om consumenten te ondersteunen bij het nemen van geïnformeerde beslissingen over een gezonde en duurzame voeding. 

 Bron: EIT Food 

Gepubliceerd op 1 maart 2024

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.