Vlaamse Week van de Diëtist in teken van duurzame voeding

‘Weet jij hoe je lekker en gezond eet, binnen de grenzen van de planeet? Vraag raad aan je diëtist!’ Dat is het motto van de Vlaamse Week van de Diëtist, die de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten organiseerde van 20 tot 26 maart. De diëtist werd hierbij naar voren geschoven als de ultieme gids bij het gezonder en duurzamer maken van het voedingspatroon.

Duurzame voedingspatronen promoten

Ruim 100 diëtisten deden mee met de Vlaamse Week van de Diëtist en ter voorbereiding organiseerde de Vlaamse beroepsvereniging op 8 maart een studiedag over duurzaamheid. Ook is een brochure uitgebracht over de diëtist en duurzaamheid en is er een standpunt van de beroepsvereniging over duurzame catering van bijvoorbeeld studiedagen en congressen. De Vlaamse beroepsvereniging wil de huidige en de toekomstige generatie diëtisten zo ondersteunen bij het promoten van duurzame voedingspatronen.

Diëtist als aanspreekpunt

Met de “Week van de Diëtist 2023” zet de Vlaamse beroepsvereniging de diëtist in de kijker als hét aanspreekpunt en dé inhoudelijke expert voor alle aspecten van een duurzaam voedingspatroon. Zowel naar de bevolking toe als naar andere medische en paramedische beroepen. Van variatie in eiwitbronnen op je bord, meer plantaardige en minder dierlijke, tot het vermijden van voedselverspilling. Van meer volkoren granen en peulvruchten eten tot concrete tips & tricks om heerlijk plantaardig(er) te koken. De diëtist weet hoe je gezond eet binnen de grenzen van de planeet en kan jou daarin ondersteunen, zo luidt de boodschap.

Lekker, gezond én duurzaam eetpatroon

Volgens de Vlaamse beroepsvereniging is het duidelijk dat het voedingspatroon een gigantische rol speelt voor het welzijn en de gezondheid van jong en oud. Jaarlijks sterven er in België naar schatting zo’n 15.000 mensen voortijdig door een ongezond eetpatroon. Bovendien kampt bijna de helft (49,3 procent) van de volwassenen in België met overgewicht en is er ook een stijgende trend van overgewicht bij kinderen. Van de Belgische kinderen tussen 2 en 17 jaar heeft 19 procent overgewicht. Tegelijk zijn onze voedingsgewoontes een belangrijke hefboom in de strijd tegen klimaatopwarming en verlies van biodiversiteit. Het voedingssysteem is volgens de Vlaamse beroepsvereniging verantwoordelijk voor een kwart van de broeikasgassen. De helft van die broeikasgassen komt van de veeteelt. Kortom, te veel rood vlees en bewerkte vleeswaren in het eetpatroon draagt aanzienlijk bij aan de opwarming van de aarde. Een lekker, gezond én duurzaam eetpatroon biedt een oplossing voor beide uitdagingen.

Meer plantaardig en minder verspilling

Lekker, gezond en duurzaam eten gaan volgens de Vlaamse beroepsvereniging hand in hand. Deze 3 aspecten zijn noodzakelijk om ook voor toekomstige generaties voldoende gevarieerd, lekker, vers en gezond eten te kunnen produceren. De hoofdingrediënten van een lekker, gezond en duurzaam eetpatroon zijn:

  • meer plantaardig eten
  • minder voedsel verspillen

Daarnaast zijn er nog andere waardevolle acties zoals lokale productie, verminderen van verpakkingen en een eerlijke prijs voor de boer. Maar voor milieu- en klimaatimpact zijn plantaardiger eten en minder verspillen volgens de Vlaamse beroepsvereniging toch echt de speerpunten.

Bron: Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten

Gepubliceerd op 24 maart 2023

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.