‘Stimuleer gezond eten via wetgeving’

Een ongezonde leefomgeving is 1 van de maatschappelijke oorzaken van gezondheidsachterstanden die moet worden aangepakt. De Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) pleit daarom voor het minderen van verkooppunten van fastfood en het invoeren van een suikertaks en btw-verlaging op fruit en groenten.

Eerlijke kans op gezond leven

Gezondheidsachterstanden van groepen Nederlanders hangen volgens de RVS vaak samen met maatschappelijke problemen, die langere tijd duren en elkaar kunnen versterken. Denk aan werkloosheid, een laag inkomen, schulden, een ongezonde leefomgeving en een gebrek aan sociale relaties. In het advies “Een eerlijke kans op gezond leven” doet de raad aanbevelingen om gezondheidsachterstanden terug te dringen. De RVS pleit voor een verschuiving van een individuele aanpak om ongezonde leefstijl tegen te gaan naar een collectieve aanpak van de maatschappelijke oorzaken van gezondheidsachterstanden. Hiervoor moet meer geld worden vrijgemaakt. Het advies is om te beginnen in wijken, gemeenten en regio’s waar de achterstanden het grootst zijn.

Gezondere leefomgeving

Ook pleit de raad voor meer mogelijkheden om een gezondere leefomgeving te bevorderen. Gemeenten moeten mogelijkheden krijgen om een teveel aan fastfoodwinkels of snackbars te weren. Verder pleit de raad voor het invoeren van een suikertaks, btw-verlaging op gezond eten, zoals fruit en groenten, en een verbod op reclame voor ongezond voedsel.

Overeenkomst met maatregelen van RIVM

De door de RVS voorgestelde maatregelen lijken sterk op de maatregelen die het RIVM bijna gelijktijdig adviseert om overgewicht tegen te gaan. Ook het RIVM stelt een suikertaks, BTW-verlaging op producten uit de Schijf van Vijf en een verbod op reclame voor producten buiten de Schijf van Vijf voor.

Bron: Raad voor Volksgezondheid & Samenleving

Gepubliceerd op 9 april 2021

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.