Kennis over zuivel en plantaardige vervangers schiet tekort

Bijna iedereen in Nederland eet en drinkt zuivel, maar vaak weet men niet waarom zuivel gezond is. Ook denken veel mensen dat de voedingswaarde van alle plantaardige zuivelvervangers hetzelfde is. Dat blijkt uit onderzoek onder 1.500 Nederlanders vanaf 16 jaar in opdracht van de Nederlandse Zuivel Organisatie.

Margarine, halvarine en eieren

Uit het onderzoek blijkt dat meer dan 93 procent weet dat yoghurt, karnemelk, koemelk, kwark en kaas zuivelproducten zijn. Maar meer dan de helft van de deelnemers denkt dat ook margarine en halvarine zuivelproducten zijn. Eieren worden door ruim 1 op de 3 onder zuivelproducten geschaard. Veel mensen weten wel dat zuivel een groot deel van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid aan calcium levert. Maar de meesten weten niet wat voedingsstoffen zoals eiwitten, calcium, vitamine B2 en B12 voor je lichaam doen. Zo weet minder dan 40 procent dat vitamine B12 bijdraagt aan een goede werking van het zenuwstelsel en ruim 60 procent weet dat de spieren eiwitten nodig hebben.

Voedingswaarde plantaardige vervangers

Niet alleen de kennis over zuivel laat te wensen over. Uit het onderzoek blijkt dat ook de kennis beperkt is over zuivelvervangers als soja-, haver-, kokos- en amandeldrank. Zo weet bijna de helft van de deelnemers niet dat de voedingswaarde van deze plantaardige dranken onderling verschilt. Bijna 14 procent van de deelnemers denkt dat plantaardige variaties op koemelk meer gezonde voedingsstoffen bevatten dan zuivel. Dat sojadrank verrijkt met calcium en vitamine B12 de enige plantaardige drank in de Schijf van Vijf is, weet slechts 14 procent.

Van lactose-intolerantie tot veganist

Van de deelnemers aan het onderzoek consumeert 3 procent nooit zuivel en bijna 5 procent consumeert het minder dan 1 keer per week. De belangrijkste redenen om geen of weinig zuivel te gebruiken zijn:

  1. Niet lekker (24 procent)
  2. Lactose-intolerantie (21 procent)
  3. Dierenwelzijn (20 procent)
  4. Allergisch (19 procent)
  5. Niet nodig (15 procent)
  6. Veganist (13 procent)
  7. Milieu (13 procent)

Bron: Nederlandse Zuivel Organisatie

Gepubliceerd op 1 mei 2024

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.