Steeds minder kinderen spelen buiten 

Meer dan 400.000 kinderen in Nederland spelen niet of nauwelijks buiten. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Jantje Beton. Niet buitenspelen kan leiden tot ernstige fysieke en mentale klachten onder kinderen, zoals overgewicht, slechtziendheid, depressie en slapeloosheid. De kinderbelangenorganisatie slaat daarom “Buitenspeelalarm”. 

Maar 13 procent speelt dagelijks buiten

Jantje Beton volgt al jaren de ontwikkelingen rondom het buitenspeelgedrag van kinderen. In de onderzoeken, waarbij kinderen en hun ouders gezamenlijk vragenlijsten invullen, is al langer een dalende trend te zien. In 2022 speelde 25 procent van de kinderen in hun vrije tijd elke dag buiten zonder toezicht. In 2024 is dit aantal gehalveerd naar 13 procent. Het aantal kinderen dat nooit of nauwelijks buitenspeelt in hun vrije tijd zonder een volwassene is in 2 jaar tijd toegenomen met 60 procent, wat neerkomt op 416.000 kinderen.

Veilig buitenspelen

De helft van alle ondervraagde kinderen geeft aan wel meer buiten te willen spelen. Voor ouders is het gebrek aan speelplekken en sociale veiligheid vaker dan in 2022 reden om hun kind binnen te houden. Ouders geven aan buitenspelen wél heel belangrijk te vinden voor hun opgroeiende kind. Veel ouders zijn bezorgd, concludeert Pauline Van der Loo, directeur-bestuurder Jantje Beton. ‘We zien dat kinderen minder risico’s nemen wanneer ouders erbij zijn. Maar juist dingen uitproberen is heel belangrijk om te ontdekken: wat kan ik, hoe hoog kan ik, wat is gevaarlijk en wat niet? Ieder kind heeft recht op een buil.’ 

Buitenspeelalarm

Om ouders en kinderen te stimuleren naar buiten te gaan, start Jantje Beton de campagne Buitenspeelalarm. Wie zich online aanmeldt ontvangt iedere eerste woensdag van de maand een extra herinnering om kinderen buiten te laten spelen. Het alarm is niet alleen een melding, maar voorziet de ontvanger ook van informatie over leuke speelplekken en tips om naar buiten te gaan aantrekkelijk(er) te maken.  

Bron: Jantje Beton 

Gepubliceerd op 3 mei 2024

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.