Sterk bewerkte voeding gaat gepaard met meer hart- en vaatziekten en sterfte

Een hoge consumptie van sterk bewerkte voedingsmiddelen gaat gepaard met een hoger risico op hart- en vaatziekten en sterfte. Dat blijkt uit 2 grote Europese bevolkingsonderzoeken, gepubliceerd in BMJ. De onderzoekers pleiten voor het promoten van verse en minimaal bewerkte voedingsmiddelen.

Meer hart- en vaatziekten

In de eerste studie zijn ruim 100.000 Fransen van gemiddeld 43 jaar gedurende 5 jaar gevolgd. Een toename van 10 procent in het aandeel van sterk bewerkte voedingsmiddelen in de voeding ging gepaard met 12 procent meer kans op hart- en vaatziekten. Uit eerder onderzoek onder dezelfde deelnemers bleek al dat sterk bewerkte voeding gepaard ging met een hoger risico op kanker.

Ook relatie met sterfte

De andere studie is uitgevoerd bij bijna 20.000 Spanjaarden van gemiddeld 38 jaar, die gedurende 10 jaar zijn gevolgd. Deelnemers die meer dan 4 porties sterk bewerkte voedingsmiddelen per dag consumeerden, hadden 62 procent meer kans om te overlijden vergeleken met deelnemers die minder dan 2 porties sterkt bewerkte voedingsmiddelen binnenkregen. Voor elke extra portie sterkt bewerkte voedingsmiddelen nam het overlijdensrisico met 18 procent toe.

Sterk bewerkte voedingsmiddelen afraden

Beide onderzoeksgroepen stellen dat de consumptie van sterk bewerkte voedingsmiddelen moet worden afgeraden. De consumptie van onbewerkte of minimaal bewerkte voedingsmiddelen moet juist worden gestimuleerd. Australische wetenschappers onderschrijven deze relatief eenvoudige voedingsboodschap in een bijbehorend “editorial”. Beleidsmakers zouden volgens hen geen prioriteit meer moeten geven aan het verbeteren van de samenstelling van voedingsmiddelen, maar liever meer nadruk moeten leggen op de promotie van onbewerkte en minimaal bewerkte voedingsmiddelen.

NOVA-indeling

Tot de sterk bewerkte voedingsmiddelen horen onder meer frisdrank, snacks, fastfood, kant-en-klare maaltijden, ontbijtgranen, snoep, koek, gebak en bewerkt vlees. Deze producten bevatten over het algemeen veel toegevoegd suiker, vet, zout en additieven en weinig vitamines en vezels. Sterk bewerkte voedingsmiddelen leveren naar schatting 25 tot 60 procent van de dagelijkse energie in veel landen. In beide onderzoeken is gebruik gemaakt van de zogenoemde NOVA-indeling van voedingsmiddelen, waar ook de Wereldgezondheidsorganisatie mee werkt. Volgens de onderzoekers is dit de meest bekende en in onderzoek meest gebruikte indeling voor voedingsmiddelen.

Bron: BMJ

Gepubliceerd op 13 juni 2019

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.