Akkoord over vermindering zout, vet en calorieën

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft een akkoord met het bedrijfsleven getekend om de samenstelling van levensmiddelen te verbeteren. Doel is om gehaltes aan zout, verzadigd vet en calorieën in producten verder te verlagen. Hierdoor ontstaat een gezonder productaanbod, waardoor de gezonde keuze naar verwachting gemakkelijker wordt. Naast de minister zetten het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca) een handtekening onder het Akkoord Verbetering Productsamenstelling.

Voor een aantal categorieën zijn al afspraken gemaakt, zoals voor brood, groentenconserven, vleeswaren en kaas. Dit wordt stapsgewijs uitgebreid naar meer productgroepen, zoals koeken, soepen en sauzen. De concrete afspraken worden gepubliceerd op een website die binnenkort online gaat. Een onafhankelijke Wetenschappelijke Adviescommissie, met onder meer voedingskundigen en levensmiddelentechnologen, toetst of de afspraken voldoende ambitieus zijn.

Wat zoutgehalte betreft, is het doel om uiterlijk in 2020 een maximaal gehalte van 6 gram per dag te bereiken in een voeding volgens de richtlijnen goede voeding. De Consumentenbond vindt dit ambitieus doel voor zoutreductie goed, maar mist concrete toezeggingen om dit te bereiken. De bond noemt het akkoord “gatenkaas”, omdat alles nog ingevuld moet worden in werkgroepen. Volgens de bond heeft vrijblijvende zelfregulering tot nu toe weinig tot niets opgeleverd en heeft wetgeving de voorkeur.

Bronnen: Ministerie van VWS en Consumentenbond

Gepubliceerd op 27 januari 2014

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.