“Smaakpupil” helpt mensen met smaakverlies

Smaakpupil is een nieuwe methode en app voor mensen die door ziekte, medische behandeling of ouderdom last hebben van smaakverlies. Op basis van een persoonlijk profiel krijgen zij advies op maat over het toevoegen van smaakmakers aan de maaltijd, die helpen bij verbetering van de smaakprikkels en eetlust. Momenteel kan iedereen zich aanmelden voor een onderzoekspanel om de app gratis te testen.

Chefkok

De achterliggende methode is bedacht door chefkok Michael van ’t Hoff. Na werkzaam geweest te zijn in verschillende gerenommeerde restaurants, ging hij in 2012 aan de slag op de afdeling oncologie in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam. Om patiënten met smaakverlies te helpen het plezier in eten terug te vinden, begon hij te experimenteren met het toevoegen van verschillende smaakmakers aan de maaltijden. Zo merkte hij dat door het toevoegen van een nieuwe smaakprikkel, geur of structuur aan de maaltijd de smaakbeleving van de patiënten vooruitging, de eetlust verbeterde en men gezonder ging eten.

Smaakprofiel

Inmiddels is Van ’t Hoff teruggekeerd naar de horeca, maar hij bleef vragen krijgen van patiënten met smaakverlies. Met behulp van strategisch bureau Doordacht ontwikkelde hij zijn methode daarom door naar een hulpmiddel dat iedereen individueel kan gebruiken, maar dat ook op grotere schaal toe te passen is in zorginstellingen. Smaakpupil bestaat uit een mobiele app waarmee gebruikers (na een persoonlijke intake) door het beantwoorden van een aantal vragen en kleine tests een “smaakprofiel” aanmaken, rekening houdend met persoonlijke voorkeuren, ziektebeeld, dieet en allergieën. Op basis hiervan geeft de app een advies op maat voor een of meer van ruim 60 smaakmakers als mosterd, citroensap, augurk, kruiden of specerijen. De smaakmakers voegen volgens Van ’t Hoff niet alleen zoet, zuur, zout, bitter of umami toe. Ook een bepaalde structuur en mondgevoel, geur of zelfs een visuele prikkel kunnen de eetlust verbeteren.

Smaakdagboek

In een “smaakdagboek” kunnen gebruikers van de app ervaringen bijhouden, waardoor de adviezen in de app continu verbeterd, aangescherpt of bijgesteld worden. Ook is het mogelijk dat deze feedback gedeeld wordt met diëtisten, (huis)artsen en koks in zorginstellingen, zodat zij patiënten met smaakverlies beter kunnen adviseren en begeleiden.

Onderzoekspanel

Experts in een aantal zorginstellingen hebben Smaakpupil inmiddels op kleine schaal en naar tevredenheid getest. Nu kunnen 1.000 tot 1.500 mensen deelnemen aan een onderzoekspanel om de app te testen. Na een intake gaan zij individueel aan de slag met de methode, waarbij zij hun ervaringen delen. Deelname is gratis en inschrijven kan tot 31 januari op smaakpupil.nl. Het onderzoek zal in februari starten en tot en met april lopen. De app komt daarna voor iedereen beschikbaar en gaat eenmalig € 9,- per persoon kosten.

Smaakverlies

Naar schatting 1 miljoen Nederlanders kampen met smaakverlies. Bijvoorbeeld door medicijngebruik, chemotherapie of een corona-infectie. Smaakverlies is ingrijpend en gaat vaak gepaard met verminderde eetlust. Het gevolg: minder eten, gezondheidsverlies, minder sociale contacten en slechtere kwaliteit van leven.

Bron: Smaakpupil

Gepubliceerd op 14 januari 2022

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.