Smaaktest en -paspoort als hulp bij smaakverlies

Het waarnemen van smaak en geur kan worden aangetast door een ziekte als COVID-19 of behandelingen zoals een chemokuur. Het UMCG in Groningen biedt hulp bij smaakproblemen via een smaaktest, afgenomen door diëtisten, en persoonlijke adviezen in een smaakpaspoort. Bij klinische patiënten gaat dit paspoort ook naar de keuken van het UMCG. 

Papieren strips met smaken

In het UMCG kunnen mensen met smaak- of geurverlies een smaaktest doen. ‘Je hebt 5 basissmaken: zout, zuur, bitter, zoet en umami’, legt diëtist Madieke Douma uit. ‘Om te onderzoeken welke smaken een patiënt nog proeft en wel of niet lekker vindt, laat ik ze papieren strips met deze smaken proeven. Ook test ik of ze prikkelingen die peper, gember of wasabi geven, prettig vinden. En als hun reuk is aangetast, laat ik ze ook ruiken aan staafjes met de geuren nootmuskaat, kaneel, munt en basilicum.’  

Smaakpaspoort

Met de uitkomst van de test stelt een diëtist een persoonlijk smaakpaspoort op met ingrediënten en adviezen voor het bereiden van gezonde maaltijden en tussendoortjes. Bij klinisch opgenomen patiënten gaat dit paspoort ook naar de keuken van het UMCG. De koks hebben een speciale cursus “smaaksturing” gevolgd en weten hoe ze maaltijden kunnen aanpassen. Patiënten die geen etensgeuren verdragen, krijgen een maaltijdsalade of koude soep aangeboden. En bij weinig eetlust krijgen de patiënten geen vol bord eten, maar een behapbare kleine portie die er aantrekkelijk uitziet.   

Polikliniek voor smaak- en reukproblemen

Patiënten van het UMCG die langere tijd eetproblemen hebben doordat ze smaken en geuren anders ervaren, kunnen via hun behandelaar een smaaktest aanvragen. In het UMCG zijn nu een paar diëtisten die de testen afnemen, maar het is de bedoeling dat meer diëtisten dat gaan doen en er een polikliniek komt voor patiënten met smaak- en reukproblemen. Om alle kennis hierover in het UMCG te bundelen, is er een expertisegroep opgericht. Die heeft ook het initiatief genomen om de Landelijke Expertisegroep Smaak- en Reukverandering Oncologie op te richten zodat patiënten met kanker die kampen met smaak- en reukproblemen beter worden geholpen.   

Bron: UMCG 

Gepubliceerd op 17 november 2023

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.