Ongeboren baby’s reageren al op smaak

Nog voordat baby’s zijn geboren, reageren ze op smaak en geur. Dat blijkt uit een onderzoek met 4D-echo’s bij 100 zwangere vrouwen. Baby’s kijken in de baarmoeder al blijer wanneer ze worteltjes “proeven” dan wanneer ze de smaak van boerenkool waarnemen.

Eerste onderzoek in de baarmoeder

Uit eerdere studies kwam al naar voren dat baby’s smaak en geur lijken waar te nemen in de baarmoeder. Dit gebeurt waarschijnlijk doordat ze het vruchtwater binnenkrijgen en doorslikken. Wat de moeder eet tijdens de zwangerschap kan zo van invloed zijn op de smaakvoorkeuren van de baby na de geboorte. Onderzoeken hiernaar zijn vooral uitgevoerd na de geboorte. In deze nieuwe studie keken de onderzoekers met 4D-echo’s naar de reacties van de baby’s als de moeder bepaalde voeding eet.

Wortel of boerenkool

De onderzoekers vroegen 100 vrouwen tussen 32 en 36 weken zwangerschap om mee te doen aan de studie. Voorafgaand aan een 4D-echo kregen zij een capsule met 400 milligram wortel of met 400 milligram boerenkool. Via de 4D-echo keken de onderzoekers naar de gezichtsuitdrukkingen van de foetussen. Dit werd vergeleken met 4D-echo’s van baby’s die niet blootgesteld werden aan een smaak.

Blij van wortels

Een kleine hoeveelheid wortel of boerenkool was al genoeg om reactie uit te lokken. Bij de wortelsmaak kwam er een vrolijke, blije uitdrukking op het gezicht van de baby. De reactie op de boerenkool was minder positief; bij het proeven hiervan kwam het gezicht van de baby’s meer overeen met een huilende uitdrukking.

Van belang voor smaakontwikkeling

Volgens de onderzoekers is de uitkomst van dit onderzoek belangrijk om beter de smaakontwikkeling van baby’s te leren begrijpen. Door baby’s in de baarmoeder al bloot te stellen aan verschillende smaken, kan de smaakvoorkeur na de geboorte mogelijk beïnvloed worden. De volgende stap is nu om te kijken of foetussen na vaker blootstellen aan de “vieze” smaak ook een minder negatieve reactie vertonen.

Bron: MedicalXpress

Gepubliceerd op 28 september 2022

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.