Helpt injectie bij reukverlies na COVID-19?

Een Amerikaanse vrouw met reukverlies door COVID-19 kan na een injectie in haar hals weer koffie ruiken, zo is te zien in een korte video van RTL Nieuws. Hoewel het er veelbelovend uitziet, is de effectiviteit van de injectie nog niet wetenschappelijk aangetoond. Dat stelt Emma Schepens, arts-onderzoeker in UMC Utrecht.

Zenuwblokkerende injecties

De betreffende vrouw werd samen met een onbekend aantal andere patiënten met reukverlies na COVID-19, in Cleveland Clinic in Ohio behandeld met zenuwblokkerende injecties in de hals. Deze injectie wordt al langer gebruikt als behandeling voor pijn in de hals, nek en schouders. De artsen besloten tot deze behandeling op basis van een wetenschappelijk artikel waarin gunstige resultaten zijn geboekt bij 2 patiënten met reukverlies na COVID-19. Volgens de artsen van Cleveland Clinic werken deze injecties voor sommige patiënten wel, maar voor anderen helemaal niet. Waarom dat zo is, weten de artsen niet.

Onvoldoende bewijs

Deze ogenschijnlijk spectaculaire resultaten bij 1 patiënt, die al 2 jaar reukverlies had, betekenen volgens Schepens nog niet dat er een nieuwe behandeling is voor reukverlies na COVID-19: ‘Hoewel de vrouw uit het filmpje genezen lijkt, is dit onvoldoende bewijs voor het effect van een zenuwblokkerende injectie bij mensen met reukverlies na COVID-19’, schrijft ze op Dokter Media. ‘Er is nog te veel onduidelijk, vooral over de mensen bij wie de injectie níét helpt. Bovendien zijn zenuwblokkerende injecties in de hals niet zonder risico. Daarom is er eerst verder onderzoek nodig voordat de injectie als behandeling geadviseerd zal worden.’

Bronnen: Dokter Media en Cleveland Clinic

Gepubliceerd op 18 mei 2023

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.