Onderzoek naar verlies reuk en smaak bij corona

Is verlies van reuk en smaak een bruikbare indicator voor vroegtijdige diagnose van COVID-19? Dit wordt onderzocht door het internationale Global Consortium of Chemosensory Research (GCCR). Mensen die mogelijk met het virus besmet zijn, kunnen deelnemen aan het onderzoek door een online vragenlijst in te vullen.

Symptoom

Reuk- en smaakverlies zijn door gezondheidsorganisatie WHO en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aangemerkt als mogelijke symptomen van COVID-19. Er zijn echter nog geen betrouwbare cijfers over hoe vaak deze symptomen precies voorkomen, en in welk stadium van de ziekte. Ook is onduidelijk op welk zintuigelijk systeem het virus aangrijpt: het reukvermogen in de neus of de smaakpapillen op de tong.

Wereldwijd gegevens verzamelen

Het Global Consortium of Chemosensory Research (GCCR) wil dit ophelderen door wereldwijd op een uniforme manier gegevens te verzamelen over klachten. Het GCCR roept iedereen die van zichzelf denkt dat hij in de afgelopen 2 weken corona heeft gehad op om de vragenlijst in te vullen. De vragenlijst bevat vragen als ‘Ben je chilipeper als meer of minder pittig gaan ervaren?’, ‘Stinkt afval minder erg dan normaal?’ en ‘Heeft de huisarts de diagnose corona bij je gesteld?’. Daarnaast wordt aan deelnemers gevraagd of ze last hebben van andere aandoeningen die gepaard kunnen gaan met reuk- en smaakverlies, zoals hooikoorts of diabetes; dit om er zeker van te zijn dat de klachten daadwerkelijk worden veroorzaakt door het coronavirus.

10 minuten voor de wetenschap

Het beantwoorden van de vragen kost ongeveer 10 minuten tijd. De vragenlijst is in meer dan 20 talen beschikbaar, waaronder het Nederlands, via https://gcchemosensr.org/. Deze zomer wordt het onderzoek aangevuld met een thuistest; mensen kunnen dan aan de hand van producten uit hun keuken- of badkamerkastje beoordelen of ze beter of slechter zijn gaan ruiken en proeven.

GCCR

Het Global Consortium of Chemosensory Research (GCCR) telt meer dan 600 wetenschappers, neurobiologen, dataspecialisten, cognitieve experts, sensorisch onderzoekers en technici uit ruim 50 landen rond de wereld, waaronder ook uit Nederland.

Bron: Wageningen University & Research

Gepubliceerd op 28 april 2020

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.