RIVM: afspraken voor minder zout en suiker zijn onvoldoende

Met de huidige afspraken in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling worden slechts kleine stappen gezet om de dagelijkse inname van zout en suiker te verlagen. Dat blijkt uit berekeningen van het RIVM. Als alle fabrikanten zich aan de gemaakte afspraken houden en het voedselconsumptiepatroon niet verandert, daalt de dagelijkse zoutinname met slechts 0,4 gram (naar 8,3 gram) en de suikerinname met slechts 2 gram (8 kcal) per dag. Voor een substantieel lagere zout- en suikerinname is een nieuw systeem van productverbetering nodig, naast het stimuleren van een gezonde voedselkeuze, aldus het RIVM.

Belangrijkste bronnen

Dagelijks consumeert een volwassen Nederlander gemiddeld 8,7 gram zout en 114 gram suiker. Dit is ruim boven de aanbevelingen. Brood, vlees en kaas dragen het meeste bij aan de dagelijkse inname van zout. Via gezoete frisdranken, gezoete melkproducten en banket en zoetwaren krijgen Nederlanders de meeste suikers binnen.

Aanscherpen en uitbreiden

Als de afspraken worden aangescherpt met een 10 procent extra verlaging van de gehaltes, kan de inname dalen met 0,7 gram zout en 5 gram (20 kcal) suiker per dag. Wanneer daarnaast de afspraken worden uitgebreid naar meer voedingsmiddelen, waarvoor nu geen afspraken gelden, kan de dagelijkse zoutinname met bijna 1 gram dalen. De zoutinname blijft daarmee echter boven de maximale norm van 6 gram per dag. De dagelijkse suikerinname kan door aanscherpen en uitbreiden van afspraken 9 gram (36 kcal) dalen tot een inname van 106 gram per dag. Ook dat ligt veel hoger dan de maximale norm van 10 energieprocent (25-31 gram suiker per dag) die de WHO aanhoudt.

Nieuw integraal systeem

Om tot een substantieel lagere zout- en suikerinname te komen is er volgens het RIVM een nieuw integraal systeem van productverbetering nodig. Per voedingsmiddelengroep zou daarvoor een samenhangende set criteria moeten worden opgesteld voor zout, verzadigd vet, suiker, calorieën en vezel. Het huidige systeem met het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, het voormalige Vinkje en de Schijf van Vijf vertoont weinig samenhang. Om een nieuw integraal systeem te laten slagen is het volgens het RIVM onder meer belangrijk om er draagvlak voor te creëren en de criteria vanuit de rijksoverheid te laten vaststellen.

Bron: RIVM

Gepubliceerd op 27 april 2018

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.