#radicaalmild

Eind vorig jaar had ik een heftige aanval van griep. Van social-media-griep wel te verstaan. Ik was bevangen door het koortsachtige pingpongen van meningen en opinies, kreeg uitslag van het niet luisteren maar zenden, kreeg hoofdpijn van het etaleren en poseren en mijn buik was van slag door de opstootjes en de schandaaltjes.
De pot verwijt hier de ketel, mensen! Want zelf heb ik er ook een handje van. Ik ben behoorlijk actief op social media. Ik heb een duidelijke mening en steek die niet onder stoelen of banken. En ja, in het kader van etaleren: ik laat graag zien hoe leuk mijn leven is (op de momenten dat mijn leven leuk is).
Nu is het eind van het jaar altijd een uitstekend moment van reflectie. Ik bedacht me allereerst dat ik social media niet zou willen missen. Ik heb er nieuwe vrienden leren kennen, blijf op de hoogte van het nieuws en het is een onuitputtelijke bron van vermaak. Maar hoe kunnen social media voor mij minder toxisch zijn?
Ik bedacht dat ik milder wilde zijn. Voortaan probeer ik bij elke tweet of instagrampost met mildheid te denken aan de afzender. We zijn tenslotte allemaal mensen met ieder onze problemen, verdriet, angsten, frustraties, onzekerheid en ijdelheid. Ik probeer objectief te kijken naar argumenten en te bedenken waarom de afzender kiest voor die formulering of stelling. Dit was al een hele verbetering.
Maar toen dacht ik: wat nou als ik niet gewoon milder zou zijn op social media, maar nog een stap verder ga? Wat nou als ik in 2020 #radicaalmild word?
Want #radicaalmild, dat is mild op álle fronten in het echte leven. Naar anderen. Maar ook naar mezelf. Want ik hoef heus niet altijd een negen te scoren, een zesje is ook prima. (Of – nou ja – een zeven dan.)
Ik werd zo blij van deze term, dat ik zelfs t-shirts liet drukken en die cadeau gaf. Sommige mensen wilden ze nog hebben ook! En nu ben ik dus #radicaalmild in opleiding.
Er is nog één probleem: voor mijn columns is dit natuurlijk de nekslag. Want hoe kan ik nu nog scherp en pittig zijn? Ik hoop maar gewoon dat jullie ze blijven lezen. Ik stel voor: lees ze met een #radicaalmilde blik.

Gepubliceerd op 27 januari 2020

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

  1. Joke Verberg 30 januari 2020 at 10:37 - Reply

    Wat een mooie reflectie en goed voornemen, Karine, heel feestelijk, gefeliciteerd!

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: docent
  2. Jose Veen - Roelofs 29 januari 2020 at 12:02 - Reply

    Gefundeerd is oke. Stevig en duidelijk mag ook. Scherp hoeft van mij niet. Dat roept alleen maar weerstand op.
    In alle vriendelijkheid kun je ook duidelijk zijn en prikkelend. Collums zijn belangrijk om mensen aan het denken te krijgen en te houden. Bewustwording te creëren . Dat is goed.
    Social Media, ik beperk het . De ” roeptoeters” die maar van alles lukraak over social media gooien heb ik niks mee. Kost veel te veel tijd die je beter kunt gebruiken.
    En mildheid komt inderdaad met het ouder worden. Je weet dan dat alles relatief is en allerlei nuanceringen kent. Mooi om over na te denken en in gesprek te gaan.

    • Beroep: Diëtist
  3. Riëtte 28 januari 2020 at 18:17 - Reply

    Radicaal mild……of keuzeloos gewaar zijn, daar streef ik al lang naar. Maar ik ben en blijf een “prikker” en jij
    mogelijkerwijs ook. Succes!
    Mijn website is uit de lucht.

    • Beroep: Gezondheidswetenschapper
    • Indien anders: gepensioneerd
  4. Ismay 28 januari 2020 at 15:52 - Reply

    #radicaalmild word je ook vanzelf als je ouder wordt, is mijn ervaring:), maar het is wel een dingetje. Als je inderdaad naar de omgeving milder kijkt wordt het leven van jezelf én dat van anderen prettiger. We kunnen in ieder geval van je leren! Want jij DOET het! Ook al ben je bang dat je columns minder interessant zullen worden. Ik denk :Vast niet. Een milde diëtist houdt ook meer energie over. Dat weet ik uit ervaring!

    • Beroep: Diëtist
    • Indien anders: ACT-trainer
  5. Mieke Daenen 28 januari 2020 at 10:25 - Reply

    Ik vind het een leuke insteek! Misschien is het een idee om dit onderwerp komende (6 o.i.d.) weken terug te laten komen in je column? Waar ik dan benieuwd naar ben is:
    1. Hoe je het ervaart
    2. Waar je tegenaan gaat lopen :-)
    3. Wat tijdens je radicale-mildheid-periode je gaat doen met je basis-emoties (boos, bedroefd en bang). Mogen ze er zijn en ga je ze erkennen? Of ga je ze misschien onderdrukken omdat ze er niet mogen zijn? (pas maar op, voordat je het weet ontwikkel je een emotioneel eetgedrag:-))
    De opleiding haptonomie die ik (zo goed als) heb afgerond geeft enorm veel inzicht in dit soort zaken mede door het veel bewuster voelen van mijn lijf.
    Succes!

    • Beroep: Diëtist
  6. Marie-José Torenvliet 28 januari 2020 at 10:05 - Reply

    Ik kijk reikhalzend uit naar je innerlijke transformatie….eens kijken of dat zichtbaar wordt. En de kunst van het mild zijn in je bewoordingen zal ook altijd afhangen van de ontvanger. De intentie is wat er toe doet. Alleen die invloed heb jij. Wat dat betreft biedt het gesproken woord uitkomst, want in je stem is je compassie heel duidelijk hoorbaar, ook als je kritisch bent. Ja, je hebt echt een radiostem.

    • Beroep: Diëtist
  7. Kirsten Berk 28 januari 2020 at 09:03 - Reply

    Eens! Daarom negeer ik social media normaal gesproken, maar of dat nou de oplossing is…

    • Beroep: Voedingswetenschapper
  8. stephanie 28 januari 2020 at 09:02 - Reply

    Herkenbaar hoor :), maar het meest storend vind ik niet de mensen met een gefundeerde mening. Nee de hersenloze ik-ben-standaard-boos menigte die blind scandeert dat ze tegen zijn, die vind ik erg. En het liefst ook nog in hyper modern Nederlands, waaraan ik merk dat ik de nieuwste generatie oud ben :-(.

    Een gefundeerde scherpe mening, daar is niets mis mee. Dat moet zelfs!
    Dus Karine ik ben tegen #radicaalmild, bestel maar een nieuw t-shirt: #gefundeerdscherp=OK

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: voedingskundige

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.