Poen, Pret, Prestige

Er is een eenvoudige formule die mijn collega’s en ik al ruim 20 jaar gebruiken om te beoordelen of we opdrachten wel of niet aannemen. Het is de formule van de 3 P’s: Poen, Pret en Prestige. Simpeler kan het niet, maar het werkt!

  • Poen: is het uurtarief oké en is de opdrachtgever iemand die de facturen netjes en op tijd betaalt?
  • Prestige: is het een “eer” om deze klus te doen, bijvoorbeeld omdat ik er naamsbekendheid door krijg, omdat het een landelijk medium is waarin mijn artikel verschijnt, omdat ik heel interessante wetenschappers mag interviewen?
  • Pret: is het een klus waar ik zin in heb, kan ik iets nieuws leren, is het een leuke opdrachtgever met wie het fijn samenwerken is?

In het allerbeste geval scoort de opdracht goed op alle 3 de P’s. Dan verdient die klus goed, heeft het prestige en is het ook nog superleuk om te doen. In de praktijk zullen we meestal ook aan de slag gaan als een opdracht goed scoort op 2 van de 3 P’s. Bijvoorbeeld wel goed betaald en leuk, maar vrij onzichtbaar werk (bijvoorbeeld schrijven van een folder of een websitetekst waar onze naam niet bij komt te staan). Of heel leuk werk en prestige, maar niet zo goed betaald (zoals het schrijven van een boek). Ik moet wel eerlijk zeggen dat de P van Pret voor ons het hoogste telt!

Sinds kort heb ik aan deze gouden formule zelf nog 2 extra P’s toegevoegd. Dat maakt de formule echt áf. Het zijn Principes en Power.

  • Principes: sluit deze klus aan bij mijn principes? Past wat ik moet gaan schrijven of presenteren wel bij mijn opvattingen over het vak of bij mijn eigen normen en waarden? Ben ik ervan overtuigd dat dit werk iets toevoegt aan de wereld, hoe klein ook?
  • Power: ben ik met deze opdracht nog baas over tijd en plaats? Hoe strak is de deadline (er zijn opdrachtgevers die altijd op het laatste moment een klus over de schutting gooien die eigenlijk gisteren al af moest)? Kan ik mijn eigen tijd indelen (moet de klus bijvoorbeeld op vaste dagen in de week of bij de opdrachtgever op kantoor)?

Denk niet dat de 5 P’s alleen gelden als je freelancer bent of je eigen praktijk hebt. Ze gelden ook allemaal als je een vaste baan hebt. Dus nu ben ik benieuwd: hoeveel P’s scoort jouw werk?

Gepubliceerd op 5 oktober 2021

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

  1. Miep Van Dam 7 oktober 2021 at 18:29 - Reply

    Helemaal mee eens, we moeten ook maar eens ons ” mannetje” staan

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: Diëtiste geweest
  2. Kirsten Berk 6 oktober 2021 at 08:33 - Reply

    Helemaal mee eens, ik gebruik de 3 P’s (en nu misschien 5 :-)) ook al jaren om te bepalen of ik ergens ja op moet zeggen of toch een keer nee… Het maakt vooral dat laatste wat makkelijker!

    • Beroep: Voedingswetenschapper
    • Indien anders: en dietist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.