Ondervoeding ook bij thuiswonende ouderen een probleem

Van de thuiswonende ouderen is 1 op de 12 ondervoed. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam (VU). Onderzoeksleider prof. Marjolein Visser hoopt dat zorgmedewerkers die bij ouderen thuis komen, zoals thuiszorg en fysiotherapeuten, vaker op ondervoeding gaan screenen.

SNAQ65+

In het onderzoek zijn 1.745 thuiswonende 65-plussers gescreend met de SNAQ65+, een korte vragenlijst, ontwikkeld door de afdeling Gezondheidswetenschappen van de VU. Deelnemers waren afkomstig van de Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA) in 2021-2022 en van de Voedselconsumptiepeiling van het RIVM in 2019-2021. Gebaseerd op de SNAQ65+-vragenlijst, was het percentage ondervoeding bij ouderen 8,5 procent. De onderzoekers ontdekten ook dat onder sommige groepen ouderen het percentage veel hoger is. Risicogroepen voor ondervoeding zijn vrouwen in het algemeen, ouderen met een mobiliteitsbeperking en ouderen die alleen wonen. Bij ouderen boven de 85 jaar en ouderen met een slechte eetlust is zelfs 1 op de 5 ondervoed.

Van thuiszorgmedewerker tot fysiotherapeut

Onderzoeksleider prof. Marjolein Visser van de VU wil met dit onderzoek dat er meer bekendheid komt voor ondervoeding bij ouderen die thuis wonen. Ze hoopt dat zorgmedewerkers vaker op ondervoeding gaan screenen, met name bij kwetsbare ouderen. ‘Je kan al met een paar vragen op ondervoeding screenen’, aldus Visser. ‘Dus allerlei zorgmedewerkers die bij ouderen over de vloer komen, zoals fysiotherapeuten en thuiszorgmedewerkers, maar ook welzijnswerkers, kunnen na een korte training helpen het te signaleren. We moeten van het idee af dat ondervoeding bij thuiswonende ouderen niet zo’n probleem is.’

Bron: Vrije Universiteit Amsterdam

Gepubliceerd op 1 november 2023

Door Liesbeth Smit

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.