‘Nutri-Score kan ook averechts werken’

Het gebruik van voedselkeuzelogo Nutri-Score kan tot verschillende reacties leiden bij consumenten. Een deel verkiest producten met een betere Nutri-Score, maar opvallend genoeg kiest ruim 30 procent juist bewust voor een slechte Nutri-Score. Dat blijkt uit onderzoek naar de invloed van Nutri-Score op het aankoopgedrag van consumenten, uitgevoerd door Universiteit Antwerpen.

Ongezond is lekkerder?

Het onderzoek is uitgevoerd bij 1.156 consumenten uit België. Zij kregen telkens de keuze uit 2 producten uit dezelfde categorie voorgelegd: 2 varianten yoghurt, sinaasappelsap, chips of granola. Bij circa 40 procent van de deelnemers werkte Nutri-Score zoals het bedoeld is: zij kozen steeds voor de gezondste optie. Maar 30 procent koos juist voor de minst gezonde productoptie. Dus bij de keuze tussen 2 verder vergelijkbare producten, waarvan de ene Nutri-Score C droeg en de andere Nutri-Score D, kozen zij voor D. Volgens de onderzoekers zou deze groep mogelijk denken dat gezonde producten niet lekker zijn. Bij de overige 30 procent werkte Nutri-Score niet altijd, maar alleen in bepaalde gevallen. De onderzoekers concluderen dat Nutri-Score niet alle consumenten naar een gezondere keuze stuurt en soms zelfs averechts kan werken. Kanttekening: deze studie is niet in een supermarkt uitgevoerd, dus het is de vraag in hoeverre de resultaten naar de praktijk te vertalen zijn.

Invoering Nutri-Score in Nederland

Eind vorig jaar riepen voedingsprofessionals de minister op om te wachten met de invoering van Nutri-Score in Nederland tot de adviezen van de Gezondheidsraad zijn doorgevoerd en Nutri-Score aansluit op de Nederlandse voedingsrichtlijnen. De brief is ondertekend door onder meer de Nederlandse Vereniging van Diëtisten, Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN), Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN) en het bestuur van de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN). Nog deze maand (februari 2023) maakt VWS-staatssecretaris Maarten van Ooijen zijn besluit kenbaar: of Nutri-Score invoeren en daarna pas verder aanpassen, of wachten met invoering tot er aanpassingen zijn gedaan.

Bronnen: Appetite en Food&Agribusiness

Gepubliceerd op 15 februari 2023

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.