Gezondheidsraad vindt Nutri-Score nuttig maar nog niet perfect

Het voedselkeuzelogo Nutri-Score kan een waardevolle aanvulling zijn op de bestaande voedingsvoorlichting. Dit schrijft de Gezondheidsraad in een evaluatie aan de staatssecretaris van het ministerie van VWS. Het logo is niet perfect, maar de Gezondheidsraad ziet voldoende mogelijkheden het verder te verbeteren. Bovendien acht de Gezondheidsraad het niet waarschijnlijk dat er een voedselkeuzelogo beschikbaar komt dat wél volledig voldoet. De Gezondheidsraad vindt het wel essentieel dat de punten, waarop de Nutri-Score niet goed aansluit op de voedingsaanbevelingen, daadwerkelijk worden opgelost.

Advies over herziene berekening

De Gezondheidsraad vindt Nutri-Score een intuïtief en visueel krachtig logo. Hoewel het in Nederland (nog) niet officieel is ingevoerd, geniet het nu al bekendheid. Dat komt doordat het logo inmiddels op tal van producten staat vanwege een proef met het logo. Bovendien is Nutri-Score in de ons omringende landen al ingevoerd en komt het via die landen op de Nederlandse markt. De score van het logo klopt nu in de praktijk echter te vaak niet met de voedingsaanbevelingen zoals de Schijf van Vijf. Daarom heeft het internationaal wetenschappelijk comité van Nutri-Score de criteria afgelopen zomer aangescherpt. Het huidige “Advies Evaluatie van het algoritme van Nutri-Score” van de Gezondheidsraad gaat over deze herziene berekening, die overigens nog niet is ingevoerd op producten in de winkels.

Rode scores sluiten goed aan

Volgens de Gezondheidsraad maakt de herziene berekening vooral beter zichtbaar welke producten een ongezondere samenstelling hebben: die krijgen een gele, oranje of rode score (C, D of E). Het gaat bijvoorbeeld om sauzen, koek, gebak, snoep, chocolade, chips, zoutjes, diverse snacks en verschillende soorten broodbeleg. Ook toont het logo binnen die productgroepen welke producten een meer en minder ongezonde samenstelling hebben (C is minder ongezond samengesteld dan E).

Vooral groene scores wijken af

Bij de groene scores (A en B) komt Nutri-Score vaak wel, maar nog niet altijd goed overeen met de Nederlandse voedingsaanbevelingen. Zo maakt Nutri-Score binnen een productgroep niet altijd genoeg onderscheid tussen producten met een meer en minder gezonde samenstelling. Hierdoor krijgen bijvoorbeeld witte en zilvervliesrijst dezelfde Nutri-Scores, net als witte en volkorenpasta. Dit sluit niet aan bij de voedingsrichtlijnen, die de vezelrijke varianten aanbevelen. Verder zouden meer plantaardige oliën en zachte margarines en halvarines een groene NutriScore moeten krijgen, vanwege hun gunstige vetzuursamenstelling. Ook bij kaas en vlees is meer onderscheid gewenst tussen producten met een meer en minder gezonde samenstelling.

Veel ruimte voor zout en suiker

Verder laat de nieuwe systematiek van Nutri-Score soms nog veel ruimte voor ongezonde toevoegingen als zout en suiker. Zo kunnen bijvoorbeeld groenteconserven met een groene B veel zout bevatten. Toegevoegd suiker in fruitconserven is ook een aandachtspunt: er kan relatief veel suiker worden toegevoegd zonder dat het product Nutri-Score A verliest.

Maaltijdpakketten

Bij maaltijdpakketten en -mixen mag de Nutri-Score nu gebaseerd zijn op het bereidingsvoorschrift op de verpakking, waarin bijvoorbeeld staat dat groente of vlees toegevoegd moet worden. De Gezondheidsraad is het hier niet mee eens en vindt dat de score alleen gebaseerd mag zijn op de producten die in de verpakking zitten en niet op producten die de consument zelf nog moet toevoegen (met uitzondering van water). Het is immers mogelijk dat de consument het bereidingsvoorschrift niet volgt en er bijvoorbeeld minder groente bij doet of de kip uit het bereidingsvoorschrift vervangt door worst. De Nutri-Score van zo’n pakket is dan te positief.

Uitdaging in communicatie

In de communicatie naar de consument moet goed worden uitgelegd dat de Nutri-Score een aanvulling is op de bestaande voedingsvoorlichting. Hierbij maakt het logo het mogelijk om de samenstelling van producten met elkaar te vergelijken bij het boodschappen doen. Dit laatste ziet de Gezondheidsraad vooral als meerwaarde voor mensen die met de huidige voorlichting moeilijk te bereiken zijn en die vaker een ongezond voedingspatroon hebben. Wel is de Gezondheidsraad zich bewust van de uitdaging die met name ligt bij het uitleggen van de scores die onvoldoende in lijn zijn met de voedingsaanbevelingen. Verder vindt de Gezondheidsraad het noodzakelijk bij invoering van het logo te onderzoeken welk effect het heeft op het gedrag van consumenten en producenten. Dit om te bezien in hoeverre Nutri-Score daadwerkelijk bijdraagt aan een gezonder voedingspatroon.

Bron: Gezondheidsraad

Gepubliceerd op 30 november 2022

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Jose Veen-Roelofs 7 december 2022 at 13:51 - Reply

    Ik blijf het een ingewikkeld systeem vinden voor mensen. Vooral die nuances van ABCDE , wat moet je daar nu mee in de praktijk van alle dag? Het maakt het onnodig lastig.

    Mij lijkt het nog steeds een handiger idee om per product , ongeacht productgroep, te kijken of het valt onder de norm ” gezond” dan wel ” minder gezond”. Het feit dat er nu producten een A score kunnen krijgen binnen een productgroep die uberhaupt niet thuis horen in een gezonde voeding ( frisdrank) moet niet kunnen.

    • Beroep - Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.