Oproep: onderteken brief over Nutri-Score

Voedingsprofessionals roepen diëtisten en leefstijlcoaches op om een brief te ondertekenen aan VWS-staatssecretaris Maarten van Ooijen. In de brief vragen ze hem te wachten met de invoering van Nutri-Score totdat de aanbevelingen van de Gezondheidsraad zijn opgevolgd en Nutri-Score aansluit op de Nederlandse voedingsrichtlijnen. De brief is al ondertekend door onder meer het bestuur van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten en het bestuur van de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN).

Verwarring

De brief is een initiatief van Michelle van Roost (voedingsdeskundige van communicatiebureau Voedingsjungle) samen met lector Annet Roodenburg (HAS green academy) en hoogleraren Jaap Seidell (VU Amsterdam), Tiny van Boekel (WUR) en Kees de Graaf (WUR). Zij vinden dat Nutri-Score niet overhaast moet worden ingevoerd. Het onlangs aangepaste algoritme werkt weliswaar iets beter, maar zorgt nog steeds voor verwarring. Veel producten buiten de Schijf van Vijf krijgen onbedoeld een groene score, terwijl veel producten binnen de Schijf van Vijf een geel, oranje of rode score krijgen. De initiatiefnemers maken zich zorgen over hoe Nutri-Score uit te leggen aan consumenten, cliënten en patiënten zolang het onvoldoende aansluit op de Schijf van Vijf. Scores zullen leiden tot verwarring: Is bijvoorbeeld bewerkt vlees met een groene score toch gezond, ook al staat het niet in de Schijf van Vijf? En hoe zit het met witte en volkorenpasta, die allebei dezelfde score krijgen?

Gezondheidsraad en productverbetering

Ook de Gezondheidsraad concludeerde onlangs dat een goede aansluiting mist van Nutri-Scores op de Schijf van Vijf. Daarom vinden de initiatiefnemers dat de aanbevelingen van de Gezondheidsraad eerst moeten worden opgevolgd, voordat Nutri-Score officieel wordt ingevoerd in Nederland. Ook vinden de initiatiefnemers dat de Nutri-Score beter moet aansluiten op de Nationale Aanpak Productverbetering, waarin de overheid samen met de industrie de samenstelling van bewerkte producten verbetert door een geleidelijke verlaging van de hoeveelheid suiker, zout en verzadigd vet. Op dit moment laat het algoritme van Nutri-Score ruimte om ondanks grote hoeveelheden suiker en zout toch relatief goede scores te krijgen en soms zelfs deze gehaltes te verhogen.

Onderteken ook

Wil jij ook consumenten behoeden voor nog meer verwarring over gezonde voeding, Nederland behoeden voor het zoveelste voedselkeuzelogo dat het niet redt en professionals behoeden voor een logo dat niet uit te leggen is? Onderteken dan ook de brief, die je hier helemaal kunt lezen. Stuur een mail naar oproep@voedingsjungle.nl met daarin je voornaam en achternaam, eventuele titels en waar je werkt. Vermeld hierbij ook of je naam en waar je werkt zichtbaar mogen zijn op de lijst van mede-ondertekenaars.

Gepubliceerd op 19 december 2022

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Patrick Deckers 22 december 2022 at 15:41 - Reply

    Het label werkt alleen als duurzaamheid van de hele keten van een product erin verwerkt is en als het product niet bijdraagt aan gezondheidsschade.
    Kijk naar het EAT Lancet rapport waar 80% plantaardig is en 20% dierlijk; voor mens, dier én natuur.
    Of bijvoorbeeld de voedingsdriehoek uit Belgie waar vlees en zuivel als minste geadviseerd worden en snacks en verwerkt vlees zelfs terecht buiten de driehoek staan.
    Of kijk naar de https://www.schijfforlife.nl
    Kortom in een hoofdzakelijk plantaardig voedsel systeem is er minder klimaat- en minder gezondheidsschade.

    • Beroep - Anders
    • Indien anders - orthopedisch chirurg

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.