Groot onderzoek naar voeding en leefstijl studenten

Wageningen University & Research is een onderzoek gestart bij eerstejaars bachelorstudenten. Doel is hun mentale en fysieke gezondheid te volgen en te kijken hoe die samenhangen met hun voeding en leefstijl. Het streven is dit Wageningen Student Cohort 10 jaar lang te volgen.

Stress en depressie

De officiële naam van het onderzoek is: “Dietary changes and markers of stress and depression in freshman bachelor students at Wageningen University”. Het doel is te onderzoeken of, waarom en hoe studenten hun eetpatroon veranderen en of er sprake is van veranderingen in stressniveaus, depressieve gevoelens en voedingsstatus. Daarnaast worden ook andere leefstijlfactoren dan voeding in kaart gebracht, zoals lichaamsbeweging en slaap. Uiteindelijke doel is het cohort 10 jaar lang te volgen, zodat ook de ontwikkeling van ziekten kan worden meegenomen. Momenteel is er alleen financiering voor het eerste jaar en zijn de onderzoekers nog bezig om de financiering voor daarna rond te krijgen.

Bloed, urine, ontlasting en haren

Momenteel hebben 80 eerstejaars zich al aangemeld voor het onderzoeksproject. Omdat de onderzoekers minimaal 200 deelnemers nastreven en liefst enkele duizenden, zijn ze nog volop studenten aan het werven. Van studenten die deelnemen wordt in het eerste jaar van het onderzoek 2 keer bloed afgenomen om de voedingsstatus te bepalen. Ook worden urine-, ontlastings- en haarmonsters genomen. Per jaar wordt 4 keer het gewicht, de lengte, de middel- en heupomtrek gemeten en het hemoglobinegehalte wordt met een vingerprik bepaald. Daarnaast vullen deelnemers 4 keer per jaar vragenlijsten in over hun fysieke gezondheid, eetgedrag, slaapgewoonten, lichamelijke activiteit en mentale gezondheid (stress, angst en depressieve gevoelens). Ook vullen ze 4 keer per jaar op meerdere momenten van 1 week in een app in wat ze hebben gegeten en gedronken in de afgelopen uren. Studenten krijgen een deelnemersvergoeding van circa 90 euro per jaar.

Vegetarisch eten

Hoofdonderzoeker van het project, voedingswetenschapper Nicole de Roos, is met name geïnteresseerd in het eetpatroon van de eerstejaars. ‘Bij hun ouders eten ze bij wijze van spreken nog aardappelen, groente en vlees, maar zodra ze op kamers gaan, verandert dat meestal snel.’ Ook is ze benieuwd naar het gewicht van bachelorstudenten. ‘Ik vermoed dat ze de eerste 1 à 2 jaar best wat aankomen in gewicht, zeker als ze lid worden van een studentenvereniging (omdat ze dan waarschijnlijk meer gaan feesten en drinken, red.). Daarna zal het gewicht wel weer wat afnemen of normaliseren.’ Verder is ze nieuwsgierig naar de invloed van verschillende diëten op de gezondheid. ‘In Wageningen heb je relatief veel studenten die vegetarisch of veganistisch eten. We willen bijvoorbeeld monitoren wat de gevolgen daarvan zijn voor het binnenkrijgen van vitamines.’

Bron: Resource

Gepubliceerd op 7 november 2023

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.