Nieuwe online screening voor eiwit

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben een nieuwe screeningstool ontwikkeld: de online Eiwit Screener Pro55+. Dit is een korte vragenlijst om de kans op een lage eiwitinname (<1.0 g/kg lichaamsgewicht/dag) voor ouderen te berekenen. De Eiwit Screener Pro55+ is gratis online in te vullen op www.proteinscreener.nl. De uitslag wordt uitgedrukt als het risico op een lage eiwitinname (0-100 procent). Vanaf 30 procent is er sprake van een hoog risico. Om vervolgens een nauwkeurig beeld te krijgen van de daadwerkelijke eiwitinname, dient een volledige voedingsanamnese gedaan te worden door een diëtist.

Gevalideerde vragenlijst

Circa 50 procent van de 65-plussers krijgt minder eiwit binnen dan 1,0 g/kg lichaamsgewicht/dag. De Eiwit Screener Pro55+ bevat vragen over de consumptie van brood, melk, melkproducten, kaas, vlees, eieren, pasta, vis en noten/pinda’s. Met deze vragenlijst is het mogelijk om onderscheid te maken tussen thuiswonende ouderen met een hoge en een lage eiwitinname en daarmee met een hoog of laag risico op ondervoeding. Dat blijkt uit onderzoek, dat recent is gepubliceerd in PLOS ONE.

Bron: PROMISS

Gepubliceerd op 8 juni 2018

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Marian Hoek 15 juni 2018 at 15:32 - Reply

    Oeps, te kort door de bocht reaktie. Ook met mobiel had ik kunnen wisselen……

    • Beroep: Diëtist
  2. Angela Severs 13 juni 2018 at 09:44 - Reply

    @Marian. De website is zowel in het Nederlands als in het Engels beschikbaar. Rechtsboven in het scherm kun je tussen beide talen wisselen (op een pc in ieder geval, bij mobiel valt het bij mij weg).

    • Beroep: Voedingswetenschapper
  3. Marian Hoek 12 juni 2018 at 12:09 - Reply

    Kan handig zijn maar waarom in het Engels opgesteld?
    Spreken de onderzoekers van de VU geen Nederlands meer? Komt er eerst nog een test om te screenen of kennis van Engels voldoende is😎

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.