Nierziekten vroeg opsporen door oogscan 

Door een geavanceerde netvliesscan kan de diagnose van nierziekten in een vroegtijdig stadium worden gesteld. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Edinburgh, dat is gepubliceerd in het tijdschrift  Nature Communications.  

Slimme oogscan

Voor het ontdekken van nierziekten worden Optical Coherence Tomography (OCT) scans gebruikt om een gedetailleerd beeld te krijgen van het netvlies achter in het oog. Daarmee worden belangrijke veranderingen in het oog geobserveerd, die wijzen op de aanwezigheid en progressie van nierziekten. De onderzoekers analyseerde OCT-beelden van 204 mensen met verschillende stadia van nierziekte en vergeleken deze beelden met die van 86 gezonde proefpersonen.  

Dunnere netvliezen

Uit de analyse bleek dat mensen met een nierziekte dunnere netvliezen hadden dan de mensen in de controlegroep. Dit verschil in netvliesdikte wordt waarschijnlijk veroorzaakt door verminderde microvasculaire circulatie, een veelvoorkomend kenmerk van nierziekten. Het onderzoek toonde ook aan dat de verdunning van de netvliezen voortduurde naarmate de nierfunctie afnam. De netvliezen herstelden zich wanneer de nierfunctie verbeterde na een succesvolle niertransplantatie.  

Vroegtijdige detectie

Een groot probleem bij nieraandoeningen is dat ze in het beginstadium vaak onopgemerkt blijven. Met de huidige diagnostische methoden wordt de ziekte vaak pas ontdekt als de helft van de nierfunctie al verloren is gegaan. Met de toenemende prevalentie van nierziekten, biedt de ontdekking hoop op betere vroegtijdige detectie en een mogelijkheid om de voortgang van nierziekten te monitoren. De methode is daarbij aanzienlijk minder belastend voor de patiënt dan de huidige, vaak invasieve diagnostische procedures zoals nierbiopsie. 

Bronnen: ICT Health en Nature Communications 

Gepubliceerd op 11 januari 2024

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.