Misleiding bij claims op eiwitrijke producten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht de verpakking van eiwitrijke levensmiddelen en de bijbehorende websites. Bijna de helft voldeed niet aan de regels voor voedings- en gezondheidsclaims.

Eiwitrijk

Voor dit onderzoek heeft de NVWA producten geselecteerd met de woorden “bron van eiwitten”, “eiwitrijk”, “proteïne” of “eiwit” op de voorkant van het etiket. Voorbeelden zijn pannenkoekenmix, koekjes, brood, pasta en repen. De onderzochte producten zijn allemaal te vinden op de website van de NVWA. Bij 25 van de 54 onderzochte levensmiddelen met bijbehorende website is sprake van misleiding of ernstige misleiding. Hiervoor heeft de NVWA officiële waarschuwingen gegeven en bestuurlijke boetes opgelegd. Ook moeten verpakkingen van deze producten en informatie op websites worden aangepast.

Hoeveelheid eiwit

De vermelding over de aanwezigheid van extra eiwitten is bij alle levensmiddelen op de juiste manier gebruikt. Er zaten voldoende eiwitten in het product. Maar er was bijvoorbeeld wel een eiwitrijke pasta waarbij het percentage eiwit van het onbereide product was vermeld. Dit mag alleen op het product als het klaar is om te eten, omdat het uiteindelijke eiwitpercentage lager kan zijn na bereiding.

Misleidende claims

De meeste misleiding werd gevonden in het gebruik van claims op de verpakkingen of de website van de producten. Zo werd een erwten- en bonensnack met op het etiket “healthy” of “met al het goede van plantpower” afgekeurd. Ook was er een koekje waarbij op de website stond: “Eiwitkoekjes zijn perfect om je inname van eiwit te verhogen en tegelijkertijd je honger naar iets zoets te stillen.” Dat is een verboden claim, omdat een positief effect op de gezondheid wordt gesuggereerd zonder wetenschappelijk bewijs.

Bron: NVWA

Gepubliceerd op 8 januari 2024

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.