Meer aandacht voor gezonde voeding in ziekenhuizen
Ziekenhuizen hebben steeds meer aandacht voor gezond eten en drinken voor patiënten. Dat blijkt uit een enquête vanuit het project “Goede Zorg Proef Je” onder 52 ziekenhuizen. De overgrote meerderheid heeft een visie op een gezond voedingsaanbod en richtlijnen voor tussendoortjes.
Richtlijnen goede voeding
Bijna alle ziekenhuizen, 94 procent, baseren het voedingsconcept voor patiënten op de Richtlijnen goede voeding. Voor patiënten met risico op ondervoeding of specifieke diëten hebben alle ziekenhuizen een passend aanbod. Van de deelnemende ziekenhuislocaties hanteert 92 procent richtlijnen voor de voedingswaarde van tussendoortjes die worden ingezet bij het voorkomen en behandelen van ondervoeding.
Medewerkers en bezoekers
Ongeveer de helft van de deelnemende ziekenhuizen heeft niet alleen een visie op een gezond voedingsaanbod voor patiënten, maar ook voor medewerkers en bezoekers. Veel instellingen willen hun visie actualiseren of werken aan een optimalisatie van het voedingsaanbod, zo blijkt uit de enquête.
Diëtetiek en facilitaire dienst
In vrijwel alle ziekenhuislocaties zijn verschillende afdelingen betrokken bij de afstemming van het assortiment, zoals de afdelingen diëtetiek en facilitaire dienst. In driekwart van de ziekenhuislocaties wordt ook met cateraars en koks gesproken over maaltijden volgens de Richtlijnen goede voeding.
Toolkit
Het project “Goede Zorg Proef Je” is een samenwerking van Alliantie Voeding in de Zorg en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). De expertise van onder meer de Nederlandse Vereniging van Diëtisten en de Stuurgroep Ondervoeding wordt ingezet in het project. Dit najaar zal er binnen het project een factsheet “Gezonder Voedingsaanbod” verschijnen. Dit wordt een onderdeel van een toolkit, gericht op goede voeding in de zorg. Daarin komt ook een stappenplan om de voeding voor patiënten, medewerkers en bezoekers gezonder te maken.
Bron: NVZ
Gepubliceerd op 30 september 2020
Door Angela Severs
Jarenlang was ik hoofd van de voedingsdienst in het IJsselland ziekenhuis (voorheen Eudokia ziekenhuis). Uw initiatief voor gezondere voeding in ziekenhuizen spreekt me daarom zeer aan, echter voor een snelle genezing is behalve gezonde voeding ook veilig en gezond drinkwater nodig. We drinken er elke dag gemiddeld 2 liter van. Ons drinkwater is momenteel helaas in een slechte conditie, er blijft teveel troep in te zitten. De overheid geeft aan dat de waarden binnen de norm zijn, maar die norm is zeer twijfelachtig, die verandert steeds. Daarom geef ik u hierbij graag de suggestie mee om behalve gezonde voeding ook gezond water (gezuiverd via omgekeerde osmose) te gaan gebruiken. Er is een simpele, voordelige maar effectieve oplossing voor waarover ik graag met u kom overleggen. Ik wacht uw reactie af.
Het meest bizarre vind ik dat er in de twee ziekenhuizen waar ik gewerkt heb, geen volkorenbrood is… (eiwitverrijkt bruin brood is waarschijnlijk de meest gezonde optie) Ook de crackers, beschuit etc…niets volkoren.