Meer aandacht nodig voor voeding na niertransplantatie

Een hoge consumptie van omega-3 visvetzuren en groenten gaat gepaard met een lager overlijdensrisico na niertransplantatie. Verder is er bij het DASH-dieet en het mediterrane dieet een lager risico op schade aan de getransplanteerde nier. Dat concludeert arts António Gomes Neto, die op 20 oktober 2021 promoveerde aan Rijksuniversiteit Groningen. Hij pleit voor meer aandacht voor voedingsinname en voedingstoestand na niertransplantatie.

Minder diabetes

Niertransplantatie is voor de meeste patiënten met eindstadium nierfalen de beste behandeloptie, maar helaas zijn de levensverwachting en de kwaliteit van leven na transplantatie toch slechter dan van de algemene bevolking. Neto onderzocht in hoeverre gezonde voeding een rol kan spelen bij het verbeteren van de uitkomsten na niertransplantatie. Zo blijkt een hogere groenteconsumptie (meer dan 150 gram per dag) niet alleen gepaard te gaan met een lager risico op overlijden, maar ook met een lager risico op de ontwikkeling van diabetes type 2 na niertransplantatie. Dit ondanks het gebruik van diabetes-bevorderende medicatie zoals corticosteroïden.

Ondervoeding

Voeding speelt ook een belangrijke rol bij de kwaliteit van leven na niertransplantatie. Ondanks de aanwezigheid van overgewicht bleek een deel van de patiënten ondervoed, wat gepaard ging met slechte kwaliteit van leven en een verhoogd overlijdensrisico. Monitoring van voedingsinname en voedingsstatus van patiënten na een niertransplantatie zou daarom een vast onderdeel moeten zijn van de behandeling, zo concludeert Neto.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

Gepubliceerd op 4 november 2021

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. T.M.J. SCHLIEF-WENTING 11 november 2021 at 00:26 - Reply

    Tot die conclusie was ook ik gekomen…
    Net voor uitbreken van de Covid1o pandemie ben ik getransplanteerd. En ondanks mijn interesse in wat goede/gezonde voeding kan doen voor nierpatiënt vooraf gaande aan een transplantatiee, maar ook zeker nadat transplantatie heeft plaats gevonden…werd deze interesse niet positief benaderd, laat staan het motiveren van een gezonde/goede leefstijl niet door specialisten ingezet of aangemoedigt. Diverse malen heb ik naar na begeleiding diëtist gevraagd, maar ik kreeg steeds nee op rekest…of een antwoord als ‘als je dat wilt, mag je dat zelf regelen’…dus ik onderteken bovenstaand artikel zeker

    • Beroep: Gewichtsconsulent
    • Indien anders: In opleiding

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.