Nieuwe biomarker voor jicht
Jicht die niet goed wordt behandeld kan ook gezondheidsschade geven tussen de acute aanvallen door. Radboudumc en Université Paris Cité ontdekten een nieuwe biomarker waarmee de aanwezigheid van urinezuurkristallen goed is te volgen. Mogelijk is gezondheidsschade hierdoor op termijn terug te dringen.
Toename van jicht
Het aantal mensen met jicht neemt sterk toe: wereldwijd hebben ruim 45 miljoen mensen, vooral mannen, last van deze reumatische aandoening. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 30 jaar geleden. De aantallen zullen nog verder toenemen door een ouder wordende bevolking en obesitas. Bij jicht lokt het kristalliseren van urinezuur in een gewricht pijnlijke aanvallen uit. Tussen de jichtaanvallen door zijn er rustige periodes waarin de concentratie van urinezuur in het bloed nog altijd verhoogd is. Dit zorgt voor een continue, lage ontsteking wat het risico op hart- en vaatziekten en nierschade verhoogt.
Ontstekingseiwitten
Om meer inzicht te krijgen in het verloop van het ziekteproces bij jicht, analyseerden de onderzoekers bij 71 patiënten welke ontstekingseiwitten bij de 3 verschillende fasen van jicht betrokken zijn: de acute opvlamming, de rustige tussenperiode en de periode waarin het urinezuurniveau is genormaliseerd door medicatie. Met proteomics-technieken bestudeerden de onderzoekers ruim 100 verschillende eiwitten die bij ontstekingsprocessen betrokken kunnen zijn. Er bleken 4 eiwitten een prominente rol te spelen bij de acute fase van de jichtaanval, waarbij met name het eiwit TNFSF14 een zeer belangrijke functie heeft. Dit eiwit is volgens de onderzoekers een goede nieuwe biomarker voor jicht.
Jicht monitoren
Door onderzoek in muizen was al bekend dat het TNFSF14 eiwit lokaal in de gewrichten wordt aangemaakt door de urinezuurkristallen zelf. Nu zagen de onderzoekers dat dit eiwit de productie van andere ontstekingsfactoren, waaronder verschillende interleukines, stimuleert. De ontdekking biedt mogelijkheden om antistoffen tegen TNFSF14 te ontwikkelen. Maar goede medicatie om een jichtaanval te behandelen is er al. De ontdekking van het eiwit biedt volgens de onderzoekers vooral een nieuwe manier om jicht te monitoren. Daarnaast kan het geschikt zijn om snel te zien of nieuwe medicijnen voor jicht werken of niet.
Bron: Radboudumc
Gepubliceerd op 6 maart 2024
Door Sophie Luderer