Laten we het moeilijker maken

Van calcium worden je botten sterk. Van zout krijg je een hoge bloeddruk. Je hersenen hebben suiker nodig. Verzadigd vet is fout. Met gezond eten krijgt iedereen genoeg vitamines en mineralen binnen. Vijf voorbeelden van simpele feiten over voeding die je overal leest en hoort.

Ze zijn alle vijf fout. En waarom? Omdat ze sterk versimpeld zijn.

Ik hoef het je niet uit te leggen toch? Voor sterke botten zijn bijvoorbeeld ook vitamine D, magnesium, vitamine K2 en belasting nodig. Er zijn zoutgevoelige en minder zoutgevoelige personen. Je hersenen draaien op glucose, ja, maar dat is niet hetzelfde als draaien op suiker, en je hersenen doen het ook prima op ketonen. Verzadigd vet verhoogt ook het HDL-cholesterolgehalte en heeft waarschijnlijk een beter effect op je LDL-cholesterolgehalte dan snelle koolhydraten (en laten we ook niet vergeten te kijken naar het metabool syndroom, zo vaak de achterliggende oorzaak van de hypercholesterolemie). En nee, er zijn zat mensen die helemaal niet genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgen als ze “gezond” eten. Neem alleen al de halve bevolking die extra vitamine D nodig heeft, of kijk naar broodnodige supplementaire toevoeging van jodium aan zout en brood.

Nou ja, die versimpeling dus. Die irriteert me mateloos. (Pardon: daar erger ik me soms #radicaalmild aan.)

En waarom?

Ten eerste zorgt de versimpeling voor onjuiste en onvolledige informatie. Ten tweede wordt er uit de versimpeling een slaatje geslagen door de commercie. Margarine wordt bijvoorbeeld door slimme marketeers al tientallen jaren neergezet als hét middel tegen hypercholesterolemie. Suiker wordt gepromoot als nodig voor je hersenen en voor sportprestaties, bijvoorbeeld door frisdrankfabrikanten. Ten derde zorgt die versimpeling een devaluatie van ons diëtistenvak. Want zo’n simpele boodschap, dat kan iedereen wel verkondigen, toch? Elke influencer, coach, marketeer, fitnesstrainer, groentespecialist of tekstschrijver draagt de simpele boodschappen uit en denkt daarmee een goed verhaal te hebben.

Ons verhaal is niet simpel, want voeding is niet simpel. En voeding in relatie tot de gezondheid is al helemaal niet simpel. En voeding in relatie tot de individuele gezondheid is al helemáál niet simpel.

Laten we ons hard maken voor het héle verhaal, laten we het moeilijker maken. Laten we strijden tegen het simplisme.

Gepubliceerd op 24 augustus 2021

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

  1. Hilal Kılıç 28 augustus 2021 at 18:22 - Reply

    Goed gezegd en ben ik het mee eens, maar in 3 uur per jaar vergoed? Laten we ons sterk maken voor uitbreiding van de dieetzorguren waarin dit bovenstaande ook écht waargemaakt kan worden. Hoe kan je dit in 3 uur uitleggen?? 😒🙄

    • Beroep: Diëtist
  2. JUlie 27 augustus 2021 at 15:27 - Reply

    Ontzettend goed gezegd en helemaal mee eens!

    • Beroep: -Selecteer beroep-
    • Indien anders: Voedingsdeskundige
  3. Ellen Govers 25 augustus 2021 at 18:28 - Reply

    Goed zo Karine! Helemaal mee eens. Misschien kunnen we ook nog eens voorzichtig gaan uitleggen dat niet ieder lichaam hetzelfde werkt of bij ziekte dezelfde verschijnselen heeft. Denk aan hart- en vaatziekten bij vrouwen. Pas sinds enkele jaren wordt erkend dat hartklachten bij vrouwen zich anders uiten dan bij mannen, terwijl alle artsen alleen de mannelijke variant hadden aangeleerd. Er zijn bijvoorbeeld inderdaad mensen die zoutgevoelig zijn met hun bloeddruk, maar het is maar een hele kleine groep.
    Een pleidooi voor maatwerk binnen de hele gezondheidszorg, te beginnen bij de voeding en te starten op de sociale media?

    • Beroep: Diëtist
  4. Martine De Clercq 25 augustus 2021 at 16:57 - Reply

    Die simpele boodschappen hebben we toch ook via onze opleiding ingelepeld gekregen?

    • Beroep: Diëtist
  5. marjo van heiningen 25 augustus 2021 at 14:08 - Reply

    kan dit gedeeld worden op social media? lijkt me heel goed om dat te doen

    • Beroep: Diëtist
    • Karine Hoenderdos 25 augustus 2021 at 14:36

      Natuurlijk kun je dit delen! (zelf heb ik het ook al gedeeld)

    • Fit by Nature 25 augustus 2021 at 10:50 - Reply

      Hallo Karine,
      Ontzettend fijn om te lezen dat je deze duidelijke nuancering aanbrengt!
      In mijn werk als therapeut en docent Voeding ben ik ook dagelijks bezig om dit simplisme te nuanceren en uit te leggen, omdat precies de zaken die jij noemt helaas nog veel te vaak als gangbaar en ‘waar’ verkondigd worden. Terwijl er zo veel meer over te zeggen is. Dus heel fijn dat je dit zo benoemd hebt.
      Hartelijke groet,
      Susan

      • Beroep: Anders
      • Indien anders: Orthomoleculair therapeut
    • Natascha 25 augustus 2021 at 10:29 - Reply

      Hear hear!

      • Beroep: Diëtist
    • Rinjo Israels 25 augustus 2021 at 10:29 - Reply

      Helemaal eens! Wij strijden tegen het simplisme.

      • Beroep: Anders
      • Indien anders: coach en producent van echte voeding.
    • M.M. Noordam 25 augustus 2021 at 10:17 - Reply

      Je slaat de spijker op zijn kop Karine! Goed stuk! Idee om hiermee in een praatprogramma te komen?

      • Beroep: Diëtist
    • Petra Vennik 25 augustus 2021 at 09:39 - Reply

      Beste Karine!, Voeding en gepersonaliseerde voeding is niet simpel Ik ben blij dat je dit schrijft. ik pleit ook al jaren voor een individueel maatwerk concept;. .Laten we eens gaan kijken naar de multidimensionale effecten van voeding. zoveel gezonder dan de marketingreclame!!

      • Beroep: Anders
      • Indien anders: Orthomoleculair voeding en Vitaal water specialist.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.