Lage inname van vitamines en mineralen in Nederland

Van een aantal vitamines en mineralen heeft een deel van de bevolking lage innames, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de Voedselconsumptiepeiling (VCP) 2019-2021. Dit is bijvoorbeeld het geval voor vitamine A, B2, B6, C en folaat. Bij mineralen geldt dit voor calcium, ijzer en kalium. Volgens het RIVM is vervolgonderzoek naar voedingsstatus of de prevalentie van klinische verschijnselen wenselijk.

Vitamine D suppletie

Aandachtspunt is verder het opvolgen van het suppletieadvies voor vitamine D door ouderen van 70 tot en met 79 jaar. Uit de VCP blijkt dat de gemiddelde inname van vitamine D uit voeding en supplementen slechts 11-13 microgram is, terwijl de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor deze leeftijdsgroep 20 microgram is.

Ook hoge innames gevonden

Voor retinol, zink, jodium, koper en magnesium worden bij een deel van de bevolking juist hoge innames gezien. Er zijn volgens het RIVM geen concrete aanwijzingen dat de situatie van zowel de lage als de hoge innames voor de volksgezondheid zorgelijk is. Vervolgonderzoek, zoals voedingsstatusonderzoek, is wel wenselijk om hier meer over te weten te komen.

Voedingsstatusonderzoek

Voedingsstatusonderzoek beoordeelt de hoeveelheid vitamines en mineralen in het lichaam door deze bijvoorbeeld in bloed of urine te meten. Het onderzoek wordt gebruikt om aanwijzingen van te lage of te hoge innames vanuit de VCP te checken. Onlangs maakte het RIVM een overzicht van het voedingsstatusonderzoek dat het tussen 2005 en 2019 heeft gedaan. De conclusie van dat rapport: er is meer voedingsstatusonderzoek nodig voor vitamine B2, D, ijzer, jodium en calcium. Er zijn namelijk aanwijzingen dat volwassenen en zwangeren te weinig vitamine B2 binnenkrijgen, en zwangeren te weinig vitamine D. Meisjes en vrouwen in de vruchtbare leeftijd krijgen mogelijk te weinig ijzer binnen. Deze tekorten kunnen bijvoorbeeld vermoeidheid veroorzaken. Verder is onderzoek nodig naar de jodiumstatus bij kinderen en zwangere vrouwen; bij zwangeren is dat al begonnen. Volwassenen, kinderen en zwangeren krijgen mogelijk te weinig calcium binnen.

Wat eet Nederland?

De website www.wateetnederland.nl is uitgebreid met de nieuwe resultaten over de inname van voedingsstoffen. Meer details over de resultaten van de Voedselconsumptiepeiling 2019-2021 zijn verder te vinden op StatLine RIVM. Hier zijn gegevens uit te splitsen naar geslacht en leeftijd en verschillende bevolkingsgroepen en kunnen eigen tabellen en grafieken samengesteld worden, of gegevens worden gedownload.

Bron: RIVM

Gepubliceerd op 29 december 2023

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.