Nederlanders eten steeds gezonder
Nederlanders zijn de afgelopen jaren gezonder gaan eten en drinken. Volgens de nieuwe voedselconsumptiepeiling van het RIVM eten we meer plantaardige producten zoals groente, fruit, peulvruchten en ongezouten noten en minder rood en bewerkt vlees. Ook drinken we minder suikerhoudende dranken. Ondanks de verbetering, voldoen de meeste Nederlanders niet aan de Richtlijnen goede voeding.
163 gram groente per dag
In de peiling is het voedingspatroon van ongeveer 3.500 kinderen en volwassenen in de periode 2019-2021 in kaart gebracht. De resultaten zijn vergeleken met de peilingen van 2007-2010 en 2012-2016. Zowel het voedingsgedrag van volwassenen als dat van kinderen is verbeterd ten opzichte van eerdere periodes. We zijn meer groente gaan eten. In de periode 2007-2010 was de gemiddelde dagelijkse hoeveelheid groenten maar 128 gram, in de nieuwste meting is dat toegenomen tot 163 gram per dag. Ook de consumptie van fruit is gestegen van 103 gram naar 129 gram per dag. Toch voldoet slechts 29 procent van de volwassenen wat betreft groenteconsumptie aan de Richtlijnen goede voeding. Bij de vorige peiling was dit slechts 16 procent. Wat de fruitconsumptie betreft voldoet volgens de peiling nu 18 procent van de Nederlanders aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid fruit. Bij de vorige peiling was dit 15 procent.
Minder vlees en suikerhoudende dranken
De consumptie van rood en bewerkt vlees is in 2019-2021 gedaald met 20 procent vergeleken met eerdere peilingen. Ook zijn Nederlanders minder suikerhoudende dranken als frisdranken en vruchtensappen gaan drinken. Sinds 2012 is de consumptie van suikerhoudende dranken gedaald van 382 gram per dag naar 240 gram. Tegelijkertijd wordt er meer thee en water gedronken.
Over de Voedselconsumptiepeiling
De Voedselconsumptiepeiling geeft inzicht over wat, waar en wanneer Nederlanders eten en drinken en koppelt dit aan de richtlijnen van de Gezondheidsraad. Met deze gegevens kunnen beleidsmakers en professionals aan de slag voor gezonde voeding, duurzaam en veilig voedsel, voorlichting en voedingsonderzoek. De complete Voedselconsumptiepeiling vind je hier op de website van het RIVM.
Bron: RIVM
Gepubliceerd op 14 februari 2023
Door Sophie Luderer